Krišto, Radmanović i Sobotka

Austrija nastavlja pomagati i podržavati BiH u procesu europskih integracija

11.04.2019.
u 16:36

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, koji boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Tijekom sastanka utvrđeno je da su odnosi dvije prijateljske zemlje na najvišoj mogućoj razini, kako na političkoj tako i na planu ekonomskih ulaganja i robne razmjene.

Naglašeno je stalno povećanje austrijskih ulaganja u BiH, kao i povećanje vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Izraženo je opredjeljenje da se, kroz bolju inteparlamentarnu suradnju, radi na dodatnom unapređenju ekonomskog partnerstva Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma upoznali su visokog gosta s aktuelnom političkom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na proces konstituiranja institucija i uspostavljanja vlasti na državnoj razini. 

Krišto i Radmanović izrazili su nadu da će uskoro biti izabrano novo Vijeće ministara BiH, kako bi se nastavilo sa započetim refermama i ubrzao proces europskih integracija naše zemlje, što je, kako su naglasili, opće opredjeljenje svih relevantnih političkih faktora u BiH.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka potvrdio je da je njegova zemlja snažno zainteresirana nastaviti pomagati i podržavati Bosnu i Hercegovinu u procesu europskih integracija. S tim u vezi apelirao je na lidere u BiH da, kroz intenzivan dijalog, dođu do kompromisnih rješenja koja bi vodila uspostavljanju vlasti na državnoj razini i ubrzanju europskog puta BiH.

Napominjući da je na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije (EU), koja je prije nekoliko dana održana u Beču, zaključeno da je potrebno da se parlamenti EU snažnije uključe u podršku zemljama zapadnog Balkana u procesu proširenja EU, Sobotka je najavio da će predstavnici Nacionalnog vijeća Republike Austrije sa predstavnicima Parlamenta Mađarske, implementirati novi Twinning projekt u PSBiH, te učiniti sve da kroz uspješnu realizaciju tog projekta prenesu iskustva i pozitivne prakse iz europskih parlamenata.

Razgovarano je i o projektu Europskog fonda za Balkan i Nacionalnog savjeta Republike Austrije o stipendiranju državnih službenika iz parlamenata u BiH. U tom pogledu, iznesen je zajednički stav da je provođenje ovog projekata u interesu naše zemlje, kao i da će unaprijediti rad državnih službenika, te ubrzati europski put Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?