Istraživanje u BiH

Ateizam u usponu, uskoro osnivanje prve javne udruge

Ateizam
12.01.2016.
u 07:00

Ateisti u BiH nemaju organizaciju oko koje se mogu okupiti, a sve se svodi na dijeljenje mišljenja na društvenim mrežama i neformalne susrete

Prema podacima iz 1991. godine, Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina imala je 5,7 posto ateista, dok podaci s popisa iz 2013. godine, nažalost, još uvijek nisu dostupni. Posljednji podaci u vezi s BiH dolaze iz Gallupa, a govore o tri posto ateista.

Ipak, treba napomenuti kako, prema istom istraživanju, 29 posto građana BiH smatra da im religija ne predstavlja bitan čimbenik u životu. Ateisti u BiH nemaju organizaciju oko koje se mogu okupiti, a sve se svodi na dijeljenje mišljenja na društvenim mrežama i neformalne susrete.

Ipak, čini se kako će se sve uskoro promijeniti. Istomišljenici koji smatraju kako se njihov glas mora čuti i mimo Facebooka trenutačno rade na osnivanju prve udruge ateista u BiH koja bi se trebala zvati “Atheos Bosnae”. Neki od idejnih tvoraca ovakve organizacije kažu kako su tijekom godina uspjeli javno iznijeti shvaćanje ateizma, te kako ih više nije sram javno istupiti u vezi sa svojim stavovima.

Što se tiče regije, države u okruženju su ispred BiH. Udruga ateista Srbije počela je raditi 2010., dok je “Protagora” iz Hrvatske osnovana još 2006. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?