Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Arheološko istraživanje u Paoči značajno za promociju kulturno-povijesne baštine cijele Hercegovine

Tijekom istraživanja otkrivena su četiri groba i dva sekundarna ukopa, a u grobovima su evidentirani skeletni ostaci više individua.
09. lipnja 2021. u 18:08 0 komentara 185 prikaza

Tijekom proteklog mjeseca provedena su arheološka istraživanja grobova ispod stećaka na nekropoli "Krešića groblje" u Paoči u Čitluku s ciljem stjecanja uvida u život kasnosrednjovjekovnih populacija, točnije način prehrane i zdravstvenog stanja individua ukopanih ispod stećaka.

Projekt je prvenstveno znanstvenog karaktera i od velikog je značaja za promoviranje kulturno-povijesne baštine, ne samo općine Čitluk, nego i cijele Hercegovine koja se smatra kolijevkom stećaka, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Općine Čitluk.

Arheološki su istraženi grobovi ispod stećaka koji su bili položeni na blagom zemljanom humku. Tijekom istraživanja otkrivena su četiri groba i dva sekundarna ukopa, a u grobovima su evidentirani skeletni ostaci više individua.

Ljudski osteološki materijal podvrgnut je bioarheološkoj analizi koja se odvijala paralelno s arheološkim istraživanjima. Također, uzeti su i uzorci za DNK i 14C analize, čiji rezultati se očekuju u narednom razdoblju.

Po završetku arheoloških istraživanja, ljudski osteološki materijal vraćen je u grobne rake, a srijedu su, uz pomoć mehanizacije, stećci vraćeni u prvobitni položaj. Uz sve navedeno preostala je znanstvena valorizacija rezultata.

Projekt u kojemu su sudjelovali arheolozi Edita Vučić, Nina Čuljak, Tino Tomas, Željka Pandža, bioarheologinja Marijana Lukačević, te Marija Gavrilović kao stručni nadzor uime Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine Hercegovačko-neretvanske županije, podržala je Općina Čitluk, stoji u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.