drastične mjere

ArcelorMittal smanjuje proizvodnju i otpušta 300 radnika

08.05.2019.
u 09:08

ArcelorMittal Prijedor smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih kako bi produljio životni vijek rudnika u Omarskoj, priopćeno je iz ove tvrtke. - Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru, ArcelorMittal Prijedor morao je donijeti tešku odluku te smanjiti proizvodnju željezne rude s 1,5 na 1 milijun tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u duljem razdoblju – naveli su u priopćenju.

Dodaju da će ArcelorMittal Zenica, kao jedini kupac ArcelorMittal Prijedor, smanjiti svoju potrošnju željezne rude iz Omarske i umjesto toga uvoziti dodatnu količinu željezne rude od dobavljača izvan Bosne i Hercegovine.

- Smanjenjem proizvodnje na milijun tona godišnje, učinkoviti vijek rudnika Omarska bit će produljen za razdoblje do 10 godina. Bez poduzimanja ovih mjera, rudnik će se morati zatvoriti 2025. godine – naveli su u priopćenju.

Očekuje se da će novi plan biti u primjeni počevši od 1. rujna 2019. godine.

- Duboko žalimo što će ove bitne mjere neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ArcelorMittal Prijedor. To je značajan postotak od oko 800 zaposlenika u ArcelorMittal Prijedor, ali bili smo prisiljeni donijeti ovu tešku odluku zbog nesigurnosti postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru. Tvrtka će blisko surađivati s predstavnicima Sindikata i pružiti svu moguću pomoć ugroženim zaposlenicima – istaknuli su iz Mittala.

Kako su ranije pisale Nezavisne novine, osnovni razlog ovakve situacije su nerazriješeni odnosi između Vlade Republike Srpske i ove kompanije jer nije došlo do realizacije aukcije za stare rudnike željezne rude u Ljubiji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?