Strancima BiH privlačna za investicije

Arapi kupuju zemlju u Sarajevu, Česi u Trebinju stare kuće

ggg
04.10.2015.
u 06:15

Turističko naselje “Sarajevo Resort”, koje se nalazi na lokaciji Osenik u općini Hadžići ušlo je u završnu fazu izgradnje i otvaranje ovog velebnog kompleksa će, prema riječima kuvajtskih investitora, biti uskoro upriličeno. “Sarajevo Resort” ima 160 objekata raspoređenih oko vještačkog jezera površine 12.000 četvornih metara. Raspolagat će svim rekreativno-zabavnim sadržajima: dva natkrivena bazena, terenima za nogomet, košarku, odbojku, dvoranama za bilijar, stolni tenis i druge igre, kao i supermarketom. Ostvarena ulaganja do sada iznose blizu 50 milijuna KM, što predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u BiH u ovoj godini.

Gosti s Bliskog istoka

Planinske ljepote BiH, kao i njezin zemljopisni položaj u neposrednoj blizini Jadranskog mora, više od dva desetljeća privlače strane investitore koji žele dati svoj arhitektonski pečat ovom dijelu Europe. “Sarajevo Resort” bit će oaza za goste s Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada BiH Sarajeva, pronaći mir i užitak u ljetnim mjesecima. Resort je namjenski projektirano naselje koje će moći pružiti smještaj za 1125 osoba, u 160 objekata, među kojima će se, uz stambene objekte nalaziti i supermarketi, sportski tereni, bazeni, dječja igrališta i slični dodatni sadržaji neophodni za moderan i luksuzan život. I dok bogataši s Bliskog istoka kupuju zemlju oko glavnog grada, u posljednje vrijeme u Trebinju vlada prava pomama za starim kućama koje najviše traže investitori iz zapadne Europe, konkretno Česi. Trgovci nekretninama kažu da stare kuće u Trebinju ovoga ljeta najviše kupuju Česi. Velika je potražnja za starim, kamenim kućama. Kupci iz Češke su samo u kolovozu ove godine kupili nekoliko starih kuća u prigradskom naselju Pridvorci, a prema najavama, još će kupovati. Jedna agencija je prije nekoliko dana prodala bračnom paru iz Češke tri stare kuće u naselju Pridvorci, a traže i četvrtu koje planiraju renovirati i za početak iznajmljivati svojim prijateljima.

Potražnja za starim kućama

Inače, Česi imaju u planu bavljenje ekoturizmom te je veliki broj njih zainteresiran za ovu vrstu kupovine. Inače, okolica Trebinja je mnogima zanimljiva. Inozemnim kupcima najzanimljivija mjesta u okolici Trebinja, osim naselja Pridvorci i Zasad, su sela Čičevo, Petrovo Polje i dio mjesne zajednice Lastva na granici s Crnom Gorom. Najveći razlog zanimanja Europljana za ovaj dio Republike Srpske je blizina mora i gradova poput Dubrovnika i Herceg Novog, ali i zdrava klima i voda. Od ranije je poznato da su mnogi Nizozemci kupovali zemljišta u Ivanici. Selo Ivanica je locirano u brdima iznad Dubrovačke rivijere na koju se pruža prekrasan pogled. Ivanica je u pograničnom području između Hrvatska i BiH, s hercegovačke strane, na udaljenosti od pet km od mora i osam km od Dubrovnika. Najbliži grad u BiH je Trebinje koje je od Ivanice udaljeno 15 km. Ivanica je vrlo mirno mjesto, što je čini idealnim mjestom za pravi odmor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije