Barice

Arapi grade carstvo nekretnina iznad Sarajeva

Arapi
N1
07.04.2016.
u 12:21

Arapi na Baricama kupuju zemljišta, grade kuće, investicije rastu

S dolaskom visokih temperatura, u Sarajevo dolazi i sve veći broj turista. Posebno Arapa, koji u Sarajevu ne borave samo ljeti. Ovdje su tijekom cijele godine, kupuju kuće, zemljišta i posluju.

Alija Hrnjić svakodnevno pješači brdima iznad Sarajeva. U dugim šetnjama sve češće sreće Arape. Na Baricama kupuju zemljišta, grade kuće. Pokazuje novinarima N1 jednu koja je u izgradnji. 

"Evo ovdje oni dolaze, kupuju kuće, ova kuća kupljena, ima tamo očišćeno, ima ovamo što nije. Da im je loše ne bi dolazili u brdo. Ja sam gledao, s kamerama dođu snime teren, kažu eh taj mi se dio sviđa, regulira i to je to", ispričao je Alija Hrnjić.

S mještanima nikada sami ne pregovaraju. Uglavnom to u njihovo ime rade posrednici - dodaje Alija.

Abdulaziz je u Vogošći kupio dvije kuće. S obitelji, u njima provede cijelo ljeto. Odnedavno je pokrenuo i biznis u Sarajevu.

"Investirati ovdje je ohrabrujuće. Vlada podržava strance da dolaze, kupuju zemlju, ulažu u ovu lijepu zemlju. Odnosi između zemalja su dobri i podržavaju investicije", kazao je.

Kamraan u kupovini zemljišta posreduje već 20 godina. Pogled na grad, kakav je ovaj kaže, skupo se plaća. Obilje vode, zelenila, kulturnog naslijeđa - to je ono što ih privlači. Zanimljivo je kaže da je interes ogroman, iako reklama skoro da i nema.

"Dolaze na osnovu preporuke, prijatelja, obitelji, ako je netko imao lijep odmor ovdje reći će, i tako se stvara mreža ljudi i sve to na vrlo personalnoj bazi", kazao je Kamraan Siddiqui, posrednik.

Turistički ili s namjerom kupovine zemljišta, investicije iz arapskih zemalja čine četiri posto ukupnih u BiH. Do prosinca 2014. godine u BiH je iz ovih zemalja uloženo 428 milijuna maraka, javlja N1. 

U dolasku arapskih državljana mnogi su vidjeli priliku. Vlasnici nekretnina kažu da danas dulum zemljišta mogu prodati za 35.000 KM. Druge je, građane Sarajeva na primjer, onemogućila da kupe nekretninu, čak i one dubljeg džepa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?