U 72. godini preminuo dugogodišnji profesor ALU na Širokom Brijegu

Antun Boris Švaljek ostavio neizbrisiv trag na mnoge generacije studenata te na ukupnu umjetničku i kulturnu zajednicu

15.03.2023.
u 13:05

Ljubitelje umjetnosti i kulturnu javnost u Širokom Brijegu, čitavoj Hercegovini i Hrvatskoj rastužila je vijest o smrti Antuna Borisa Švaljeka, velikog hrvatskog slikara i dugogodišnjeg profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu. Tužnu vijest objavila je na svojoj facebook stranici Akademija likovnih umjetnost Široki Brijeg, Sveučilišta u Mostaru: „U 72. godini života preminuo je naš dugogodišnji profesor i veliki hrvatski slikar Antun Boris Švaljek. Tijekom svoga rada i boravka na ALU u Širokom Brijegu, svojim zalaganjem, znanjem i iskustvom, ostavio je neizbrisiv trag na mnoge generacije studenata, kolege i čitavu umjetničku i kulturnu zajednicu. Djelatnici i studenti Akademije izražavaju iskrenu sućut obitelji pokojnog profesora. Počivao u miru Božjem.“

Franjevački muzej i galerija na Širokom Brijegu s kojom je Švaljek surađivao na svojoj facebook stranici oprostila se od velikog slikara. Mario Bušić na svom facebook profilu emotivno se oprostio od Antuna Borisa Švaljeka, voditelja Likovne kolonije „Zvonko Bušić Taik“ u Gorici, riječima: „Nisi više s nama u ovoj dolini suza, dragi Profesore, ali si u našim srcima zauvijek. Hvala Ti na svemu!“

Osobno smo poznavali Antuna Borisa Švaljeka, proveli puno, puno vremena u razgovorima o umjetnosti, a još više o povijesti. Mogao je mirne duše predavati i povijest, od njega smo puno toga naučili o povijesti hrvatskog naroda. Bio je nevjerojatno duhovit čovjek,  čovjek od duha u svakom pogledu, putujuća enciklopedija. Imao je svoj kutak prepun novih slika u zgradi ALU na Širokom Brijegu. Znao bi nam reći to kako Širokobriježani nisu svjesni toga što Širokom Brijegu i Hercegovini znači ALU i Franjevačka galerija. Imao je nevjestu Širokobriježanku – njegov sin Josip oženio je Mariju Šušak, kćerku širokobriješkog glazbenika Ive Paje Šuška koji nam je kazao da će Švaljekovi posmrtni ostaci biti pokopani u petak, 17. ožujka, u Zadru gdje je veliki slikar živio.

U Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža stoji: „Antun Boris Švaljek, hrvatski slikar i grafičar (Zagreb, 10. VI. 1951), diplomirao 1974. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Š. Perić), bio suradnik Majstorske radionice K. Hegedušića i Lj. Ivančića (1974–77). Isprva blizak grotesknoj figuraciji na tragu pop-arta, potom je oblikovao vlastiti likovni izraz, u kojem se izborom motiva ponegdje približio hrvatskim pučkim majstorima u rasponu od baroka do naivne umjetnosti. U crtežima snažne plastičnosti, jasnih linija i bogate kromatike, poetskom imaginacijom gradi osebujne kompozicije prožete blagom ironijom i simbolikom (Adam i Eva, 1990; Zagorec na moru, 1994; Raj, 2005). Od 1985. oblikuje maštovite skulpture u drvu i glaziranoj terakoti. Bavi se grafikom (mapa Varaždin, 1988. i 1996), grafičkim oblikovanjem i ilustriranjem knjiga.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije