sajam karijera HBŽ

Antonio želi na grafički dizajn, Matej izabrao jezike

16.03.2019.
u 15:00

Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS), kao jedna od najaktivnijih udruga mladih s područja HBŽ-a i ove je godine, šesti put organizirao Sajam karijera HBŽ-a, a priređen je n u sportskoj dvorani Srednje ekonomske škole u Livnu.

Mate Pavić, predsjednik ZKLS-a kazao nam je da su se odlučili na održavanje sajma i približavanje Zagrebačkog Sveučilišta maturantima ovdašnjih srednjih škola budući da je bilo evidentno smanjenje broja upisanih studenata s područja HBŽ-a. Osnovna ideja je upoznati maturante s mogućnošću studiranja u Zagrebu, smještajnim kapacitetima, kao i sa načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. - Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante s područja HBŽ-a, zaključili smo da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita te strah od same državne mature. Prve godine održavanja bilo je manje od desetak maturanata upisanih po generaciji, a sada svake godine imamo oko 30 maturanata koji se upisuju na Sveučilište u Zagrebu - kazao nam je Pavić. Svaki fakultet, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, imao je svoj štand na kojemu su sadašnji studenti, među kojima i mnogi iz Livna, predstavili svoju ustanovu, podijelili materijale i brošure te razmijenili iskustva s maturantima. Antonio Čičak iz SŠ-a Kupres već zna što će studirati.

- Planiram upisati grafički dizajn u Zagrebu, sad se još malo premišljam. Sajam je stvarno koristan kako bismo doznali sve što nas zanima - kazao nam je Čičak. Njegov kolega iz SSŠ-a Livno Matej Kutleša također ima cilj.

- Planiram nastaviti s jezicima. Ovakvo okupljanje za nas je korisno - kaže. A ti jezici su engleski i njemački. Maturantice su pozorno slušale kako izgleda državna matura. Vidjet će to praktično u subotu kada će se održati simulacija državne mature u Općoj gimnaziji Livno. Dobar je to način da se maturantima što bolje približi pristup ispitu državne mature, te je, Mate Pavić pozvao sve maturante da im se pridruže i taj dan provjere svoje znanje prije pravog ispita. Pomoćnik ministra Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Mate Križanac svečano je otvorio manifestaciju, zahvalio članovima ZKLS-a na upornosti i pružanju informacija ovdašnjim maturantima o mogućnosti nastavka kvalitetnijeg obrazovanja na Sveučilištu u Zagrebu. - Ovo je samo jedna u nizu odluka koje vas očekuju. Korisno je postaviti pitanja i pronaći odgovore koji mogu pomoći pri upoznavanju sebe i područje zanimanja, što je vrlo bitno za profesionalni izbor - kazao je Križanac. Projekt su, uz resorno Ministarstvo i ove godine podržali Grad Livno, braniteljska udruga sektor Rujani Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko privatnih tvrtki.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?