Solferino

Ana Mikić iz Orašja pobijedila na natjecanju iz reanimacije u Italiji

02.07.2019.
u 10:40

Skupina od 10 volontera, mladih iz sekcije Crvenog križa Orašje, predvođena prof. Edinom Pačuković, koordinatoricom za mlade pri Crvenome križu Orašje, sudjelovala je na Međunarodnom susretu volontera u Solferinu u Italiji. Iz Bosne i Hercegovine na ovome susretu bilo je 105 sudionika i, nakon Italije, bili su najbrojnija ekipa na tome događaju.

Pješačili s bakljama 15 km

Doznajemo kako su sudjelovali i mladi iz Amerike, Kine i brojnih drugih zemalja iz cijeloga svijeta.

Ukupno je ove godine u Solferinu bilo 10.000 sudionika, koji su s bakljama pješačili oko 15 kilometara dugu rutu na kojoj se dogodila bitka u Solferinu. Tim činom ujedno se obilježava i godišnjica osnutka Crvenoga križa, 24. lipnja 1859. godine pa je upriličen i posjet muzeju Crvenoga križa. Zapažen je nastup na tome događaju imala Ana Mikić iz Crvenog križa Orašje, koja je pobijedila na natjecanju iz kardiopulmonalne reanimacije, doznajemo od prof. Pačuković.

Podsjetimo, učenici Osnovne škole Orašje, sekcija Crveni križ, federalni su pobjednici iz prve pomoći, a ekipa “Tutti Fratelli” osvojila je treće mjesto na istom natjecanju, čime su izborili plasman na državnu smotru. Natjecanje je održano protekle subote na Palama, a tim mladeži, sekcija Crvenog križa SSŠ-a Orašje (Ivan Kobaš, Ana Mikić, David Divkvoić, Ivan Dabić, Martijana Kosić i Mario Mikić) osvojio je visoko drugo mjesto. Učenicima Osnovne škole Orašje, podmladak sekcije Crvenog križa, u čijem sastavu su Antonio Mišković, Amira Avdić, Leon Orkić, Marko Živković, Elma Maloparić i Mia Arlović, za bod je izmaknulo treće mjesto, ali je i plasman na četvrtu poziciju jako dobar s obzirom na to da je ovo njihov prvi nastup na državnom natjecanju.

Ljetna škola plivanja

- Naše sudjelovanje na međunarodnom susretu volontera u Italiji ujedno je i priznanje rada s mladima općine Orašje jer već je poznato da smo u samom vrhu kod organiziranja volontera u brojnim oblastima, od humanitarnoga rada, edukativnoga, rada s osobama s poteškoćama u razvoju, projekata kojima se preko Crvenoga križa zapošljavaju invalidne osobe - ističe jedina žena predsjednica općinskoga Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, onoga u Orašju, Ruža Mikić.

Učenici i profesori koji volontiraju pri Crvenom križu Orašje sada su na zasluženom ljetnom odmoru, no ipak nema odmora za sve u pravome smislu te riječi. Naime, nekoliko je volontera angažirano u projektu ljetne škole plivanja koji traje do početka kolovoza.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije