Prezentacija na Filozofskom fakultetu

Ana Ivljeva: Studij u Rusiji je nevjerojatno iskustvo

07.03.2017.
u 08:00

Predstavnici Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH održali su jučer na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prezentaciju o mogućnostima studiranja u Rusiji, odnosno dodjeli stipendija vlade Ruske Federacije za akademsku 2017./2018. Ataše za kulturu Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva podsjetila je kako svake godine vlada Ruske Federacije nudi stipendije za obrazovanje u Rusiji stranim državljanima, uključujući i BiH te sve narode koji tu žive. Ruska vlada nudi besplatan studij i smještaj u njihovu studentskom domu uz simboličnu stipendiju koja je u 2016. iznosila 40 dolara.

Želja, volja i dobre ocjene

- Za prijavljivanje je potrebno prikupiti nekoliko dokumenata, potrebni su velika želja, volja i dobre ocjene, a drugih ograničenja nema. Što se tiče studiranja, tu su programi od filozofije i filologije do matematike i kemije. Sve što se događa u znanosti, bilo koji odsjek i pravac obrazovanja, sve se to može naći u Rusiji. Pritom ne mislim samo na Moskvu i St. Petersburg nego i druge gradove, primjerice Kazanj, Voronjež itd... Tijekom prijavljivanja postoji mogućnost odabira do 6 visokoškolskih ustanova gdje bi željeli studirati, kazala je u izjavi za medije Ana Ivljeva te napomenula kako poznavanje ruskog jezika nije obvezno: - To je zbog toga što je za one koji ne znaju ruski jezik organiziran pripremni fakultet gdje se ruski, uz predmete iz buduće struke, uz kulturu i povijest Rusije, proučava godinu dana. Tek nakon toga ide glavni studij, naglasila je Ivljeva. Na novinarski upit što kazati budućim studentima, što im poručiti, zašto bi trebali za studiranje izabrati baš Rusiju, Ivljeva kaže:

Najveći veleposlanici

- Zbog toga što se nitko do sada nije pokajao. Svi koji su studirali u Rusiji bili su puni dojmova, većinom dobrih, studiranje u Rusiji nevjerojatno je iskustvo... Europa je tu, sve je tako jednostavno, razumljivo. U Rusiji je to spoj drugih kultura, drugog svijeta i nakon povratka ti ljudi, studenti, bit će najveći veleposlanici ruske kulture i jezika na ovim prostorima, a to bi nama bilo iznimno drago, istaknula je Ivljeva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?