Danas rasprava o izvješću

Amerika se vraća na Balkan i u BiH, priprema se nova strategija

VL
Autor
Željko Andrijanić
29.11.2017.
u 09:00

U Washingtonu se ponovno govori o BiH. Nakon dugo godina statusa quo, SAD ponovno u svoj fokus vraća BiH i zemlje okruženja, piše Večernji list BiH. Dalo je to nagovijestiti i nedavno pismo Donalda Trumpa Draganu Čoviću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, u povodu Dana državnosti BiH. Još ranije dvojica lidera susrela su se na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a ovog puta Trump je u pismu napisao kako će Amerika nastaviti podržavati BiH u naporima da razvije sigurnu i prosperitetnu državu koja će u cijelosti biti integrirana u euroatlantske institucije, uključujući i NATO.

Prostor za pogoršanje stanja

Danas će pak o budućnosti zapadnog Balkana govoriti Atlantsko vijeće SAD-a te će se razgovarati o izvješću pod nazivom “Balkan naprijed - nova američka strategija za regiju”. Damon M. Wilson, potpredsjednik Atlantskoga vijeća, ističe za Glas Amerike važnost aktivnije uloge SAD-a u okruženju. - Ako ne budemo angažirani, ako budemo pokazivali neodlučnost, onda ćemo otvoriti prostor za pogoršanje situacije. To smo vidjeli na primjeru Makedonije poslije 2008. godine i neuspjelog pokušaja da zemlja uđe u NATO na summitu u Bukureštu. To pokazuje da smanjenje američkog angažmana u regiji može dovesti do daljnjeg pogoršanja nekih najlošijih trendova i problema i do moguće krize. Naša poruka je da, ako ignoriramo regiju, i ne odigramo svoju ulogu, možda ćemo biti svjedoci izbijanja krize - bilo da je riječ o odnosima Beograda i Prištine ili, što je vjerojatnije, u Bosni i Hercegovini, a i vidjeli smo potencijal za to u Makedoniji - govori Wilson. Ističe da je u Washingtonu prevladavao stav da je završen teži dio posla kada su države okruženja u pitanju, nakon što je zaustavljen rat.

Pogrešni signali

Govori i zašto se Balkan povlačio iz međunarodne političke pozornosti. - Ušli smo u birokratski proces u okviru kojeg podnosimo izvješća, ocjenjujemo i mjerimo. I taj proces ima velike prednosti jer je riječ o uvođenju discipline i temeljen je na dokazima i činjenicama. Ali je izgubljena određena svrha zato što su se regiji slali signali da ne postoji politička volja. Zbog te nesigurnosti hoće li biti dobrodošlice u Europu i zbog povlačenja političkog angažmana SAD-a, nije se mnogo vodilo računa o tom procesu. To je omogućilo jačanje organiziranog kriminala, uspostavljanje političkih zaštitničkih mreža, kao i konsolidaciju moći. Izgubili smo balans. Zbog toga moramo održavati discipliniran proces i pozdravljam napore EU u tom pogledu. Međutim, to moramo kombinirati s vizijom i strategijom na političkoj razini, koja pokazuje liderima u okruženju da postoji razlog za donošenje teških odluka, zato što će imati podršku ne samo europskih birokrata već će im u tom pothvatu biti partneri i politički lideri u EU i SAD - završio je Wilson.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?