NOVO ISTRAŽIVANJE

Alkohol postaruje mozak: Kolika je količina sigurna za konzumaciju?

shutterstock
15.02.2020.
u 08:14

Sada je novo istraživanje pokazalo da alkohol postaruje mozak i to svaki gram alkohola za 0,02 godine, što je otprilike jedan tjedan.

Konzumiranje alkohola ima razne negativne učinke na zdravlje i organizam, kao što su uništavanje sna, debljanje te vodi do oštećenja jetre. Sve veći broj istraživanja pokazuje da alkohol negativno utječe i na mozak.

Istraživanje iz 2018. godine pokazuje da 10 mililitara alkohola tjedno povećava mogućnost za obolijevanjem od demencije, prenosi bestlife.com.

Sada je novo istraživanje pokazalo da alkohol postaruje mozak i to svaki gram alkohola za 0,02 godine, što je otprilike jedan tjedan. Istraživanje se provelo na 17 308 osoba u dobu od 45 do 81 godine te su programirali računalo da mjeri dob njihovog mozga.

Rezultati pokazuju da alkohol zaista postaruje mozak. Iako se 0,02 godine po gramu ne čini puno, jedna čaša vina ili boca pive općenito imaju 14 grama alkohola u sebi, što je uočljivo oštećenje.

Također su pokazali da je osobama, koje svakodnevno konzumiraju alkohol, mozak za pet mjeseci stariji, od osoba koje ga konzumiraju u umjerenim količinama. Učinak cigareta zapravo je znatno veći. Osobe koje dnevno popuše kutiju cigareta imaju mozak stariji za šest do sedam mjeseci.

Ovo istraživanje ne znači da se alkohol ne smije uopće konzumirati, već stručnjaci preporučuju konzumiranje alkohola u umjerenim količinama te prestanak konzumacije osobama koje su u srednjoj životnoj dobi kako bi se smanjio učinak koji ima na mozak i zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?