Na kupreškoj Čajuši održana 4. Ski-alka

Alkari konje zamijenili - skijama, Zlatko Ugrin najspretniji sa šest punata (jednom 'u sridu')

05.02.2024.
u 17:02

Manifestacija je protekla u poznatoj ikonografiji Sinjske alke, s tom razlikom što su vitezovi konje zamijenili - skijama

Skijalište na kupreškoj Čajuši proteklog je vikenda bilo rezervirano za Sinjane i njihovu 4. Ski-alku. Organizirao ju je Ski-klub Sinj uz podršku Viteškog alkarskog društva Sinj, asocijacije DalSki, uz domaćinstvo SRC Adria-Ski. Pravo sudjelovanja imali su samo dobri i uzoriti skijaši, isključivo članovi Ski-kluba Sinj. Ove godine bilo ih je 17. Manifestacija je protekla u poznatoj ikonografiji Sinjske alke, s tom razlikom što su vitezovi konje zamijenili - skijama. Alku je, kako to i priliči, otvorenom proglasio vojvoda, a nakon prijavka alajčauša Damira Gulana: "Vojvodo, po prastarim običajima naših pradidova čvrsta desnica i oko sokolovo su uvježbani, a skije su naoštrene i namazane. Sve je spremno da otpočne prva trka 4. Sinjske ski-alke."

Priprema za spust

Trubač je zovom trube naviještao skijašima pripremu za spust, kopljem se nastojalo pogoditi alku, a svaki pogodak "u sridu" burno se proslavljao uz glazbu i pucanj mačkula.

Prvu "sridu" pogodio je Denis Bobeta, koji na upit kakav je osjećaj, odgovara: - S obzirom na to da sam prošle godine imao prvi nastup, nije bilo "sride", ali, evo, ja danas prvi "u sridu", moram reći da sam jako zadovoljan. Nadam se da će biti još puno srida i od ostalih ski-alkara - kazao je. Našeg "starog" znanca, ski-alajčauša Damira Gulana, pitamo je li im omekšali snijeg otežao natjecanje.

- Mi se prilagođavamo uvjetima, snijeg je malo mekan, ali nije problem. Prošle godine sa snježnom vijavicom bilo nam je daleko teže, alka se gotovo nije ni vidjela. Inače, prva utrka obično je najlošija, kasnije se malo uhvati ruka, malo se koplje naštima pa to ide bolje, a u trećoj su dobri rezultati, tako da očekujemo još više "srida" - kazao nam je Gulan. A tako je i bilo. Pitanje pobjednika riješeno je u posljednjoj utrci kada je Zlatko Ugrin, nakon ranije osvojena tri punta, pogotkom "u sridu" postao slavodobitnik sa šest punata.

Podijelio je s nama impresije pa se malo i našalio. - A čime da se mi Sinjani bavim, nego alkom?! Samo vam je ovdje situacija malo kompliciranija nego na Sinjskoj alci. Oni, kada promaše, mogu se izvući na konja, a mi nemamo na što - kazao je. Slavodobitniku je vojvoda na koplje postavio hrvatsku trobojnicu – plamenac, a prigodne nagrade uručili su gradonačelnik Sinja Miro Bulj i načelnik općine Kupres Zdravko Mioč. Sinjani se, kako nam rekoše, na Kupresu osjećaju kao u vlastitoj kući. A da je ta veza puno dublja i starija od onoga što se zna, objasnio nam je kupreški načelnik Mioč. - Kroz povijest smo svjedoci migracija koje su se događale unatrag 400 - 500 godina. I većina Kuprešaka nosi ili ima podrijetlo iz Cetinske krajine, tako da je ta veza produbljena, veza postoji preko granice, pa i Domovinskog rata koji nas je još više povezao - kazao je načelnik Mioč.

Tradicija i povezanost

- I čudotvorna Gospa Sinjska - dodao je Miro Bulj, gradonačelnik grada na Cetini.

- Isti smo narod, tako da je dobro da dio tradicije cetinskog kraja ovdje, na Kupresu, postane tradicija te ta povezanost traje već stoljećima i vrlo je bitno da Sinj i Kupres dobro surađuju, a ovo je jedan dobar primjer - dodao je Bulj.

I ove godine za vrijeme Ski-alke gledatelji su počašćeni tradicionalnim sinjskim uštipcima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije