Crna lista UN-a: BiH uvrštena kao država u kojoj i dalje djeluju terorističke organizacije

AL-Kaida kroz svoje organizacije u BiH švercala ratnike, naoružanje...

al qaida
Foto: Youtube Screenshot
03.06.2014.
u 09:13

U UN-u tvrde da je u BiH još uvijek aktivna mreža pomagača AL-Kaide

Pet Alkaidinih organizacija ili suradnika ove globalne terorističke mreže još uvijek je aktivno u BiH, stoji u službenoj informaciji Vijeća sigurnosti UN-a, koja je potkrijepljena i imenima. Među imenima se nalaze organizacije Dzemilijati Furkan koja je svoja sjedišta tijekom 90-ih prošlog stoljeća, otvorila u Sarajevu, Zenici, Zavidovićima. Na listi terorističkih mreža koje je objavio UN spominju se i imena i brojevi ulica gdje su ove organizacije imale svoja sjedišta, piše Večernji list.

Osamin suradnik u BiH

Na spornoj listi se nalazi ime organizacije pod imenom Al Harammein Al Masjed Al-Aqsa Charity Foundation F.k.a., koja je imala svoja sjedišta u Travniku, Sarajevu, Zenici, Zavidovićima. Tu je i ime organizacije Al-Haramain Islamic Foundation, s adresom u Sarajevu. Terorističku mrežu Al-Kaidu podržavala je još jedna islamska dobrotvorna organizacija pod nazivom Taibah International Aid Association, koja je ima svoja sjedišta u Sarajevu i Visokom, sve se one nalaze na UN-ov crnoj listi, koju svake godine ažuriraju sigurnosne službe. Iako se navodi podatak da je većina njih trebala biti ugašena, ostalo je nejasno zašto su one i dalje navode kao aktivne. Uz organizacije spominju se imena Al-Kaidinih pomagača, pojedinaca koji su aktivno sudjelovali u obuci terorista, švercu eksploziva, podjeli propagandnog materijala u kojem se tražili samoubilački napadi po gradovima SAD-a i EU-a... Spominje se ime terorista Mohhmada Hamdija Sadija Al-Ahdala, čovjeka koji je vodio vojne-mudžahedinske kampove po BiH u vrijeme rata i koji se borio na čečenskom ratištu. Na UN-ovoj crnoj listi terorističkih organizacija i pojedinaca nalazi se ime Zayna Al Abidina Muhammeda Husseina. On je bio prvi suradnik Osame bin Ladena, i, kako stoji u dokumentu, Hussein je uspostavio i vodio mrežu krivotvorenih dokumenata za svoje ratnike u Pakistanu koji podržavaju Al-Kaidu. Sredinom 1990-ih radio je na vojačenju Arapa u Pakistanu i njihovoj obuci po različitim trening kampovima u Afganistanu, iz kojih su kasnije slane na ratne frontove, od BiH preko Čečenije i Ruske Federacije.

Bez reakcije iz BiH

Između 1994. i početkom 2000. on je krijumčario teroriste i kemikalije, uključujući cijanid i nitrate za izradu oružja koje je korišteno u napadima Al-Kaide od Pakistana do Afganistana. Pljuska koja je na račun BiH stigla iz UN u kojoj se službeno navodi kako u BiH ima veliki broj terorističkih organizacija povezanih s Al-Kaidom BiH zauzima mjesto odmah iza Pakistana, a u rangu s Afganistanom, nikoga nije navela iz službenih bh. institucija na reakciju. Na službenoj karti UN-a iz svibnja mjeseca ove godine, a koja prikazuje zemlje za koje je dokazano da su povezane s Al-Kaidom, BiH je označena bojom kojom je označen i Afganistan. UN navodi da najviše podružnica Al-Kaida ima u Pakistanu, 12, a da slijedi Afganistan s pet, koliko ih ima i u BiH. “UN je odlučio na listu terorističkih organizacija povezanih s Al-Kaidom dodati i nigerijsku islamističku skupinu “Boko Haram”. Ona održava vezu s Al-Kaidom u islamskom Magrebu, koja ih obučava i daje materijalnu potporu” stoji u tekstu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?