KATASTROFALNI REZULTATI

Aktualna Vlada najgora u povijesti Federacije

Nermin Nikšić
23.04.2014.
u 10:07

Brojke su neumoljive i pokazuju da je za mandata aktualne “platformaške” Vlade, odnosno u prve dvije godine njenog mandata, stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) bila svega 1,7 posto

Čak i bez bilo kakve analize, golim okom, vidljivo je kako ćemo za koji mjesec ispratiti najlošiju Vladu u dva desetljeća dugoj povijesti Federacije BiH. Statističke brojke, ipak, dodatno potvrđuju ovaj dojam koji dijele svi osim izravnih sudionika u toj vlasti, njihovih bliskih rođaka i stranačkih kolega. Da stvar bude gora, analizu koja potvrđuje katastrofalne rezultate Vlade Nermina Nikšića (SDP) uradila je jedna entitetska institucija – Federalni zavod za programiranje razvoja. Spomenutom analizom je obuhvaćeno razdoblje od 2000. godine, odnosno od federalne Vlade koju je vodio Alija Behmen, također kadar SDP-a BiH.

Poražavajući učinak

Brojke su neumoljive i pokazuju da je za mandata aktualne “platformaške” Vlade, odnosno u prve dvije godine njenog mandata, stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) bila svega 1,7 posto. To je čak četiri puta manje od stope ekonomskog rasta iz vremena kada je entitetsku Vladu vodio Ahmet Hadžipašić ili Nedžad Branković, a dvostruko manje od 2010. godine kada je na čelu federalne Vlade bio Nikšićev prethodnik Mustafa Mujezinović. Iako vrijeme kada je Vladu vodio Edhem Bičakčić nije obuhvaćeno ovom analizom Federalnog zavoda za programiranje razvoja, treba istaknuti da je tada, a govorimo o 1998. i 1999. godini, stopa rasta BDP-a prelazila za danas nepojmljivih 10 posto. Nije samo rast BDP-a pokazatelj koji govori o neuspješnosti Nikšićeve u odnosu na prethodne vlade u Federaciji BiH. Jedini premijer Federacije od 2000. do 2012. godine koji je povećao zaposlenost i smanjio nezaposlenost je Nedžad Branković. Svi ostali, uključujući i Nikšića, bili su neuspješni na tom važnom polju. U vrijeme Brankovićevog mandata, od 2007. do 2009. godine, u Federaciji BiH zabilježen je rast stope zaposlenosti, i to za 3,9 posto i pad stope rasta nezaposlenosti od 0,7 posto, dok je za mandata sva četiri ostala premijera zaposlenost padala, a nezaposlenost rasla.

Rast nezaposlenosti

Takav je slučaj, naravno, i s aktualnom Vladom koja je u prvoj polovini mandata zabilježila rast nezaposlenosti od 2,7 posto, dok je zaposlenost imala negativan rast od 0,2 posto. Nažalost, ništa bolji trendovi nisu ni u drugom dijelu mandata Nikšićeve Vlade pa su izgledi da u listopadu 2014. godine bude proglašena najlošijom Vladom u povijesti Federacije BiH vrlo velike. Zanimljivo je da je veći negativni rast stope zaposlenosti zabilježen samo za vrijeme kada je enitetskom Vladom upravljao Nikšićev stranački kolega Alija Behmen. To je razdoblje vladavine SDP-om predvođene Alijanse za promjene od 2000. do 2002. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?