Njega tijela

Ako želite dobro izgledati na plaži, onda trebate ova tri recepta - prirodno i osvježavajuće

06.08.2021.
u 13:07

Kako pripremiti kožu na pojačanu sunčevu svjetlost i toplinu, kako ju njegovati nakon sunčanja, kako se rashladiti za vrijeme nesnosnih vrućina?

Važno je zapamtiti da sve što se nanosi na kožu završi i u našem organizmu, pa bi bilo dobro da na kožu stavljamo ono što možemo pojesti. Priroda nam nudi pregršt biljnih ulja, maslaca, hidrolata i eteričnih ulja čijom kombinacijom se može njegovati koža svih dobnih skupina.

Pravilna njega kože je bitna stavka za svakog od nas jer je upravo koža ono što nas predstavlja vanjskom svijetu. Sunce, ljetne vrućine, pojačano znojenje predstavlja veliki stres za našu kožu, pa ako želite zadržati lijepi ten i mladolik izgled svoje kože onda obratite pažnju na nekoliko sitnica.

Prije svega dobra njega kože započinje iznutra. Na izgled kože itekako utječe prehrana, pa bi tijekom ljetnih mjeseci bilo dobro da hrana bude bogata karotenoidima koji kožu pripremaju za sunce, te vitaminom C koji je izvrstan antioksidans te štiti i obnavlja stanice našeg organizma. Kako priroda zna najbolji put tako je i logično da upravo sada ima obilja namirnica koja nam pomažu u pripremi kože za ljeto.

PRIJE SVEGA PILING OD PRIRODNIH SASTOJAKA

Nakon same prehrane izrazito je bitno kožu dobro pripremiti i izvana. Koža je najviše izložena svim vanjskim nepovoljnim uvjetima. Stoga je izrazito bitno da koži posvetimo dovoljno pažnje kako bi mogla obavljati sve za život važne funkcije. Prirodni piling iz kuhinje je ono što će pomoći u pripremi za ljetno sunčanje. Piling ima dvije temeljne namjene u njezi kože. Prva je skidanje prljavštine i odumrlih rožnatih stanica površinskog sloja kože, a druga je njega i hidratacija kože.

Redoviti piling je ključan u njezi kože lica i tijela. Pilingom se otvaraju i čiste začepljene pore, potiče se cirkulacija u površinskim slojevima kože što povećava dotok hranjivih tvari i potiče stvaranje kolagena. Nakon pilinga koža će lakše upiti sve one hranjive sastojke koje koristite za njegu. Redovitim pilingom se potiče rast i obnova novih zdravih stanica kože. Piling pomaže pri otklanjanju celulita, hiperpigmentacije, koristan je i kod kože koja je sklone aknama i uraslim dlačicama… Preporučljivo je piling napraviti jednom tjedno.

KOJE SASTOJKE ODABRATI ZA IZRADU VLASTITOG PILINGA?

Mljevene zobene pahuljice, brašno od zobi, rižine pahuljice ili brašno, kukuruzna krupica, mljeveni lan… Pregršt je predivnih i finih sastojaka koje možete iskoristi za izradu finog hranjivog pilinga. Ako za piling koristite mljevene žitarice najbolje je da ga slažete u malim količinama i uvijek svježe jer je podložan kvarenju.

Za piling možete iskoristiti i koštice, orašaste plodove ili pak tvrde ovojnice biljaka. Tu su još i morska sol, himalajska sol, gorka sol, magnezij klorid, glina, smeđi šećer, razni cvjetovi poput lavande, kamilice, stolisnika… Neki od ovih sastojaka ne samo što djeluju abrazivno već imaju svoja hranjiva i ljekovita svojstva. Primjerice lavanda potiče regeneraciju i djeluje protuupalno, orašasti plodovi su bogat izvor vitamina E, mljevene žitarice dodatno vlaže kožu.

Za izradu kvalitetnog pilinga potrebno je i neko dobro hladno prešano ulje. Za tijelo možete koristiti kokosovo ulje ili čak i ono masnije maslinovo ulje, no za lice ipak odaberi neko ulje koje se brže upija poput ulja koštica grožđa ili marelice. Uz ulje pilingu svakako dodaj biljni glicerol koji će kožu ovlažiti i nekoliko kapi eteričnih ulja.

Osvježavajući piling za tijelo

SASTOJCI:

  • 60 grama morske soli ili himalajske (fino mljevena)
  • 18 grama hladno prešanog kokosovog ulja
  • 10 grama biljnog glicerola
  • 3 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • 6 kapi eteričnog ulja mandarine

POSTUPAK:

Pripremite staklenku u kojoj ćete držati piling. Pomiješajte sve sastojke i piling je spreman za korištenje. Piling nanosite na vlažnu kožu kružnim pokretima, te ga temeljito isperite nakon umasiravanja u kožu.

 

Shutterstock

Umivalica

SASTOJCI:

  • 25 grama bademovog brašna
  • 20 grama bijele gline
  • 13 grama biljnog glicerola
  • 25 kapi hidrolata bugarske ruže
  • 4 kapi eteričnog ulja prave lavande
  • 3 kapi eteričnog ulja rimske kamilice
  • Prstohvat sušenih latica lavande

POSTUPAK:

Pomiješajte sve sastojke i oblikujte kolačić. Ako je smjesa pre suha dodajte malo hidrolata ili glicerola.

Pripremite staklenku koju ste dezinficirali s alkoholom te u njoj pohranite umivalicu. Prilikom uzimanje umivalice iz posude, prethodno operite i osušite ruke, kako bi spriječili kvarenje.

KAKO KORISTITI UMIVALICU?

Uzmite mali komad ‘tijesta’ razmočite ga na dlanu s vodom i utrljajte u lice. Ovo je nježan piling koji uklanja nečistoće, a istovremeno ostavlja kožu glatkom i čistom. Ovaj piling ima veoma izraženo antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a istovremeno je nježan i umirujuć za upalna stanja kože prije i nakon sunca.

 

Shutterstock

Recept za osvježavajući ljetni tonik za lice

SASTOJCI:

  • Staklena boca s raspršivačem od 50 ml
  • Hidrolat mente 20ml
  • Hidrolat lavande 20ml
  • Biljni glicerol 2g

POSTUPAK:

Sve sastojke stavite u staklenu bocu te promućkajte i po potrebi raspršite na kožu. Ova mješavina odlična je kod opeklina nastalih od sunca,za umirenje kože nakon uboda insekata, te je odlična za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?