birači izvan bih

Ako želite birati lokalnu vlast u BiH, evo dokad se možete registrirati

04.07.2020.
u 12:30

Sporno imenovanje članova Središnjeg izbornog povjerenstva mimo procedura i natječaja, kašnjenje s usvajanjem proračuna, prolongiranje održavanja lokalnih izbora za 15. studenoga te upitnost cijelog procesa pripreme za ovogodišnje izbore za lokalnu razinu vlasti protječu u nikada neizvjesnijoj atmosferi.

Veliki broj kandidata

U petak u 16 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruga i skupina građana za sudjelovanje na lokalnim izborima 2020. godine, a prema dostupnim podacima, prijavilo se više stotina političkih subjekata, od kojih najveći broj čine neovisni kandidati.

Kako stvari stoje, trenutačno je, kako upozoravaju iz SIP-a, stanje takvo da financijska sredstva za održavanje izbora još nisu osigurana. Stoga su naglasili kako je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena u pitanje. Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih popisa, i to u razdoblju od 18. srpnja do 17. kolovoza ove godine. Tiskanje privremenih biračkih popisa, a zatim njihovo pakiranje i distribucija, trebalo je početi u subotu, no, to neće moći biti realizirano navrijeme.

“Eventualno skraćivanje razdoblja u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački popis može utjecati na točnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog popisa. Na ovaj način SIP BiH informira javnost da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH“, navodi se u priopćenju. Inače, rok za registraciju birača koji glasuju izvan BiH istječe 1. rujna 2020. u ponoć. Oni državljani BiH koji su u inozemstvu, a koji su bili registrirani za glasanje iz inozemstva na posljednjim izborima održanim 2018. godine, ako ponovno žele biti registrirani da glasaju iz inozemstva, moraju popuniti obrazac PRP2 i s preslikom valjanog identifikacijskog dokumenta dostaviti u SIP BiH. Ostali državljani BiH koji žele glasati iz inozemstva na predstojećim izborima popunjavaju obrazac PRP1 i uz prateću dokumentaciju dostavljaju SIP-u BiH. Prijavne obrasce PRP1 i PRP2 s naputkom o načinu prijave i dostave birači mogu preuzeti na internetskoj stranici SIP-a. Kao što je poznato, lokalni izbori trebali bi se održati 15. studenoga 2020. od 7 do 19 sati. Inače, kada je riječ o samom procesu imenovanja dijela članova SIP-a, predstavnici hrvatskih i srpskih stranaka upozoravaju kako su u potpunosti zaobiđene procedure i natječaj.

Proces imenovanja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je za Večernji list upozorio kako je Središnje izborno povjerenstvo u trenutačnom sazivu nelegalna institucija. “Netko je zamislio instituciju koja je nadležna za demokratsko provođenje izbora pretvoriti u produženu ruku politike koja već dulje vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka. Zakonske procedure su prekršene i ako takvo što prođe, izravno dajete motiv istim pojedincima da nastave takvo što i dalje raditi u drugim institucijama. Ono što je nelegalno mora biti vraćeno u zakonske okvire, a ne da postane pravilo ponašanja”, upozorio je Čović. Inače, već se nagovijestilo kako bi ovaj SIP kod buduće popune federalnog Doma naroda mogao inzistirati na popisu iz 1991., a to bi značilo ponovno otvaranje mogućnosti da Bošnjaci izaberu šest hrvatskih izaslanika u Klub Hrvata.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?