savjetnik

Ako trošite previše novaca na preglede, liječnike i zdravlje, poslužite se ovim trikovima i uštedite

17.03.2022.
u 21:37

Od pregleda liječnika i nabave lijekova do zdravstvenog osiguranja... Puno se novca može potrošiti na zdravlje, ali ako se malo poigrate detektiva i počnete uspoređivati cijene i tražiti najbolje ponude, možete uštedjeti puno novca.

"Velik dio građana to prati i trudimo im se prenijeti sve informacije vezane uz datume i trajanje akcija, bilo popusta ili primjerice posebnih pakiranja", pojasnila je sugovornica  mag. pharm. Petra Križan te pojasnila kako upravo preko same riječi akcija razni portali, neke novine i drugi mediji pokušavaju privući veliki broj kupaca. "Nažalost, često se nude proizvodi nepotpuno definiranog sastava iza kojih stoje sumnjive izjave o brzom uklanjanju većine ili čak svih naših tegoba. Ne postoji univerzalna biljka, vitamin ili lijek protiv svih bolesti i vjerujem da su moje kolegice i kolege kao i ja najsretniji kad nekog pacijenta odgovorimo od kupovine nepotrebnog ili čak i moguće opasnog proizvoda", zaključuje te u nastavku donosi nekoliko vrijednih savjeta kako uštedjedeti na lijekovima. 

Kako pokušati uštedjeti na lijekovima i liječenju?

Raspitajte se oko alternativa: Ako vam liječnik prepiše lijek, pitajte postoji li zadovoljavajuća alternativa, na primjer ako su u pitanju suplementi ili lijekovi za probavu, ističe za portal healthline.com Martin Rosen, autor knjige “ Vodič za preživljavanje u zdravstvu”. Moguće je da će cijena lijeka biti veća ako je ime proizvođača poznato, a to ne mora biti slučaj ako pronađete zamjenu.

 

Tražite popust: “Oko 61 posto pacijenta koji su tražili liječnika za popust, primjerice u privatnim ordinacijama, nekakav oblik popusta su i dobili, a to je velika brojka“, dodaje Rosen. Ako ste odgovoran pacijent koji trenutno ima problema s financijama, nemojte se ustručavati zamoliti liječnika da vam objasni na koje načine možete uštedjeti na pregledima i lijekovima.

Slušajte liječnika: "Oko 20 posto pacijenata nikad neće uzeti lijekove za koje su dobili recept“, kaže Larry Boress, predsjednik tvrtke West Midwest Business Group. "50 posto ne razumije zašto ih mora piti a drugih 50 posto ne uzme lijekove od ljekarnika“, dodaje.

Nepridržavanje savjeta liječnika može vas samo vratiti natrag u ordinaciju ili bolnicu, a to znači i dodatni račun za medicinske usluge.

Potražite drugu ljekarnu: Možda vam ne pada na pamet hodati naokolo kako biste uštedili na nekom lijeku, ali to je navika koju je dobro promijeniti. Nazovite i druga mjesta te pitajte koliko naplaćuju određene proizvode, možda se dogodi da upravo na taj način uštedite nešto novca.

“Sigurno je ovo isplativa navika“, dodaje Boress. Puno informacija o cijenama možete pronaći i na internetu pa zasučite rukave i informirajte se.

 

Shutterstock

 

Usporedite troškove laboratorijskih pretraga: Je li vam liječnik savjetovao da napravite MR ili laboratorijsko testiranje? Prije nego pronađete ustanovu u kojoj ćete pregled napraviti, nazovite i druga mjesta kako biste saznali koliko oni naplaćuju za istu uslugu.

“Velika je razlika u cijenama istih pregleda diljem zemlje, a može se dogoditi da u susjednom gradu prođete puno jeftinije. Ovisno o mjestu gdje je pregled napravljen, možete računati na različite cijene usluga“, dodaje Rosen.

Pokušajte lijek naručiti: Ako redovno koristite lijekove na recept, poput kontracepcije i lijekova za kolesterol, možda postoji način da ih naručite online. Možda ćete nešto dulje čekati, ali na taj način možete i puno uštediti.

Posjetite stranicu proizvođača: Ako redovno koristite lijekove određenog proizvođača, provjerite njihovu web stranicu jer se može dogoditi da nude kupone ili popuste što će smanjiti i vašu potrošnju.

 

Čitajte što piše na računima: Prema pisanju Američkih advokata za naplatu medicinskih računa, oko 80 posto njih sadrži greške, pa tako niti liječničke ordinacije niti laboratoriji nisu iznimka te se i njima može dogoditi propust.

Za vaše dobro, svaki račun dobro pregledajte prije nego platite i nemojte se sramiti nazvati liječnika ili odjel za naplatu troškova kako biste situaciju razjasnili.

Flekisibilan račun za troškove: Ovakav račun vam pomaže da odvojite nešto novca za moguće medicinske troškove kroz godinu. Ukoliko ih ne potrošite, samo ih prebacite na iduće razdoblje, a oni će vam dobro doći.

Prošećite: Jedan od najboljih načina uštede medicinskih troškova je da održavate zdrav stil života. Bez obzira gdje živite, ako svakog dana barem kratko hodate, vaše će vam zdravlje biti zahvalno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije