formiranje vlasti u sbž

Ako se DF ne vrati u pregovore, SDA će tražiti druge partnere

LIDIJA BRADARA
11.03.2015.
u 09:13

Tražit ćemo, potporu drugih stranaka, a ako bude trebalo, i zastupnika

Nakon konstituiranja Skupštine SBŽ-a stvoreni su uvjeti za proceduru usvajanja županijskog proračuna, a bude li konstruktivne suradnje među trima partnerskim strankama – SDA, DF i HDZ BiH – uskoro bi trebao biti i predložen mandatar za sastav županijske Vlade. Hoće li i kada će to biti (ne)da se jasno zaključiti iz informacija koje smo dobili od najodgovornijih predstavnika ovih triju stranaka – Lidije Bradara (HDZ BiH), Emira Muftića (DF) i Asima Mekića (SDA). Jer, očito je “pucaju” veze SDA i DF-a, a to ne kriju i dužnosnici ovih dviju stranaka.

Napustili pregovore

“Ne znam zašto je DF napustio pregovore, gdje to ‘zapinje’ između SDA i DF-a. Mi smo s partnerima iz HNS-a zauzeli jasan stav da pregovori moraju što prije dati konkretne rezultate”, kazala je predsjednica ŽO HDZ BiH Lidija Bradara. “Predlagali smo promjenu županijskog Ustava i Zakona o Vladi kako bismo konačno mi Hrvati u Skupštini i u Vladi imali mehanizme zaštite interesa. Tražili smo isti tretman i položaj kakve imaju Bošnjaci u HNŽ. Nažalost, to naši partneri nisu prihvatili”, dodala je Bradara koja je posebno apostrofirala činjenicu da su sve “hrvatske ruke” u Skupštini SBŽ (HDZ BiH 8, HDZ 1990. 2 i HSS Stjepan Radić 1) na istim pozicijama kada su u pitanju hrvatski interesi. Na pitanje što hrvatske stranke traže kada je riječ o pozicijama u Vladi, Bradara je kazala: “Mjesto premijera i tri ministarske pozicije, ili pak drugi ‘paket’ koji podrazumijeva četiri ministarske pozicije i pravo prijedloga petog ministra iz reda srpskog naroda. I od ovih prijedloga nećemo odustati”, naglasila je ističući spremnost na razgovore i traženje dogovora. Jasno je da dogovora nema unutar bošnjačkih stranaka (SDA i DF). Problem je kod nekih stranaka koje u Sarajevu žele jednostavnu matematiku, a kada je u pitanju SBŽ, onda bi uz matematiku uključili i politiku.

Poziv DF-u i poruka

DF, kada je u pitanju konstituiranje Skupštine SBŽ, nije zadovoljan, a za to krivi SDA. “Još u prosincu, kazao je Emir Muftić, postigli smo dogovor sa SDA da pozicije u Domu naroda Parlamenta FBiH i dopredsjedničku poziciju u Skupštini SBŽ podijelimo. Podržali smo zahtjeve SDA i Refika Poparića za Dom naroda i očekivali smo podršku SDA za izbor Edina Mušića za zamjenika predsjedatelja Skupštine SBŽ. Nažalost, SDA naš prijedlog nije podržao i oni su, uz potporu SBB, taj dogovor izigrali”, kazao je Muftić i istaknuo: “Ovim je, kada je riječ o DF-u, definitivno stavljena točka na naše sudjelovanje u dogovorima oko formiranja Vlade SBŽ i vlasti”, kazao je Muftić. Da mnogo toga u odnosima s DF-om ne “štima”, nije krio predsjednik ŽO SDA Asim Mekić. “Pregovori ne idu, međutim, razgovori nemaju alternativu. A vrijeme istječe! Nažalost, DF je prekinuo sudjelovanje u pregovorima oko formiranja vlasti. Razlog za to, bar tako tvrde, je izbor za zamjenika predsjedatelja Skupštine Muharema Grabusa (SDA). Međutim, njihov kandidat Emir Mašić na konstituirajućoj sjednici 10. prosinca 2014. nije dobio potreban broj glasova. I što smo mi (Klub bošnjačkog naroda op.a.) drugo mogli ili trebali uraditi nego predložiti drugog kandidata”, objasnio je razloge spora SDA i DF Asim Mekić i poručio: “Pozivamo kolege iz DF da se vrate pregovorima i traženju rješenja za konačnu uspostavu vlasti u SBŽ”, kazao je Mekić. “A ako to iz DF-a ne prihvate, tražit ćemo potporu drugih stranaka, ako bude trebalo, i pojedinih zastupnika. Spremni smo i na to. Vladu moramo uspostaviti i uvjeren sam da ćemo to uspjeti u sljedećih desetak dana”, poručio je predsjednik ŽO SDA Asim Mekić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije