namirnica bogata dobrim mastima

Ako se borite s visokim kolesterolom, razmislite o jedenju ovog voća

16.02.2022.
u 19:29

Hrana s visokim udjelom masti nije prva koja će vam pasti na pamet kad razmišljate o zdravlju srca i održavanju kolesterola pod kontrolom. Određene namirnice s visokim udjelom masti pune su kolesterola, ali nisu sve loše za kardiovaskularni sustav.

Zapravo, postoji voće koje je iznenađujuće korisno za ljude koji se bore s povišenom razinom kolesterola. To je avokado.

Avokado je bogat mastima, ali onima koje su dobre za nas – mononezasićenim i polinezasićenim. One su nezaobilazne u svakoj zdravoj prehrani.

Samo jedan avokado dnevno može pomoći kod visokog kolesterola

Kako se uopće ispostavilo da avokado može biti koristan dodatak prehrani osoba koje imaju povišen kolesterol? Istraživači sa sveučilišta Pennsylvania State proveli su randomiziranu, kontroliranu studiju u kojoj je 45 odraslih sudionika, od kojih je svima klinički dijagnosticirana prekomjerna tjelesna težina ili pretilost, napravilo niz promjena u prehrani.

Isprobali su tri različite dijete – onu s niskim udjelom masti, dijetu s umjerenim unosom masnoća i dijetu s umjerenim unosom masnoća koja je uključivala konzumaciju jednog avokada dnevno. Zatim su istraživači bilježili promjene koje su se događale sudionicima.

Na kraju studije sudionici koji su slijedili dijetu koja je uključivala jedan avokado dnevno imali su značajno smanjene razine LDL (lošeg) kolesterola. Uz to, imali su višu razinu luteina, antioksidansa koji igra važnu ulogu u zdravlju očiju.

Zašto avokado ima tako pozitivan utjecaj?

Istraživači su zaključili da avokado nije zahvalna namirnica za povišen kolesterol samo zbog mononezasićenih masti već i zbog bioaktivnih spojeva.

I ovo nije prva studija koja sugerira da u avokadu postoji nešto što utječe na LDL kolesterol. Prethodna istraživanja su također pokazala da ovo kremasto zeleno voće može sniziti njegovu ukupnu razinu, što dovodi do boljeg zdravstvenog stanja u cjelini, piše Index.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije