mitovi o hrani

Ako progutaš košticu, izrast će ti lubenica u trbuhu i ostale "istine"

12.12.2019.
u 15:45

Dva od pet milenijalca jedu hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi jer, navodno, bakterije se nisu stigle primiti te vjeruju da žvakaćoj gumi treba sedam godina da se razgradi

Novo istraživanje provedeno na 2000 milenijalaca u dobi od 23 do 38 o mitovima vezanim za hranu otkrilo je da čak 44 posto njih vjeruje u iste, piše nypost.com.

Jedan od takvih mitova je da se žvakaća guma sedam godina probavljuje kada se slučajno proguta, smrnuto i konzervirano voće i povrće su manje zdravi, i trebamo piti 8 čaša vode na dan. Još jedan u koji vjeruje jako puno ljudi je da su namirnice s manje masti ili potpuno bez bolja opcija.

Žvakaću gumu probavit ćete kao i svaku drugu hranu, smrznuto voće i povrće, kao i konzervirano čak je bolja opcija od svježeg, a namirnice s manje masti ili bez imaju užasno puno šećera.

Glavni krivci za širenje ovih mitova su mame, čak 65 posto, a u stopu ih prate očevi (57 posto), starija braća i sestre 44 posto.

Većina milenijalaca prerasla je ove mitove do četrnaeste godine života, a 69 posto ispitanih izjavilo je da društvene mreže i pristup tehnologiji otežavaju njihovoj generaciji da im se nametnu mitovi o hrani. Iako ispitanici možda više ne vjeruju u mitove o hrani - to ne znači da na njih ne djeluju. Istraživanje je pokazalo da će većina ispitanika i dalje slijediti pravilo "pet sekundi" ovisno o situaciji, posebno ako im hrana ne bude neuredna (49 posto) ili ako su kod kuće (46 posto).

"Vjerovanja u hranu, pogotovo pod utjecajem prijatelja i obitelji, mogu vas dugo držati", kaže Tia Rains, doktorica znanosti o prehrani u Ajinomotu.

Trideset jedan posto ispitanih milenijalaca vjerovalo je - ili trenutno vjeruju - da im je MSG loš, ali mnogi ne znaju što je MSG.

Samo četvrtina anketiranih (26 posto) znala je što znači MSG - mononatrijev glutamat - dok 38 posto pogrešno vjeruje da MSG glavnini ljudi daje glavobolju. Nešto više od polovice (54 posto) bilo je svjesno da je MSG začin koji se koristi za pojačavanje okusa hrane.

Na primjer, MSG ima dvije trećine manje natrija nego kuhinjske soli, tako da je sjajan alat za smanjenje natrija - i može dodati odličan okus jelima na biljnoj bazi", zaključila je Rains.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije