počela berba

Ako malinu nisi obrao danas, a trebalo je, sutra je već kasno...

05.07.2021.
u 07:00

U Unsko-sanskoj županiji počela je berba malina. Očekivanja poljoprivrednika su velika jer za kilogram ovoga voća hladnjačari su najavili cijenu od najmanje 4 do 4,50 KM, piše Večernji list BiH.

Cijena bi se trebala formirati ubrzo, a ono što je zasad poznato jest da će ovogodišnji urod sigurno u velikoj mjeri podbaciti kako zbog produljene zime i mrazova tako i zbog iznimno visokih temperatura posljednjih dana. Posjetili smo poljoprivrednika Emira Dizdarića u bihaćkom naselju Vinica koji je obavio dvije berbe.

Vlada optimizam

Za razliku od prethodnih godina, na početku ove sezone vlada optimizam među malinarima zbog najava da bi otkupna cijena za kilogram mogla biti viša od 4 KM. Obitelj Emira Dizdarića berbu obavlja u jutarnjim satima kako bi izbjegla visoke dnevne temperature.

– Maline smo počeli uzgajati prije pet godina kada smo formirali prvi zasad. Radi se o sorti fertodi koja plod daje na drugu godinu. Na početku uzgoja u malinjaku sam imao četiri, a sad imam tri reda zasada, svaki dužine po 200 metara. Zbog nedostatka berača jedan red sam ukinuo kako urod ne bi propadao, a trošio više gnojiva i repromaterijala - kazuje malinar Emir Dizdarić. Prve plodove brao je već dvije godine nakon prvog zasada, a prvi urod bio je iznimno dobar. Iz godine u godinu bivao je sve bolji, a time i otkupna cijena. – Ovih dana bile su velike vrućine, a inače, tako se prakticira bez obzira na vrijeme. Ujutro u 5 sati dođemo i beremo najkasnije do podne. Malina se u hladnjače mora isporučiti svježa i kvalitetna jer je jako osjetljiva. Nisam zamijetio da su maline na ovim vrućinama stradale. Možda je neku malo sunce ožeglo. To je od stotine jedna - veli Emir.

Malinara je danas puno manje jer mnogi su odustali zbog čestih poremećaja na tržištu i niske otkupne cijene.

– Zahtjevan je ovo posao u koji puno treba ulagati, dosta truda i rada. Radeći, zaboravi se na napor. Što nisi danas uradio, uradit ćeš sutra, a kad branje dođe, onda je gotovo. Ako nisi danas obrao, a malinu treba obrati, sutra je već kasno. Pretprošle godine koliko je ubrano toliko je propalo - kaže Emir.

Cijena će se uskoro znati

- Kad je malina jedna uz drugu, dobije mrlje i možeš je samo baciti - kaže Hasan. Obitelj Dizdarić malinu uzgaja na dva duluma i nada se prinosima od najmanje dvije tone. Očekuju da najavljena cijena od najmanje 4 KM po kilogramu bude i ispoštovana. Aldin Kuduzović iz bihaćke poljoprivredne zadruge Agrodar koja otkupljuje maline vjeruje kako će otkupna cijena maline biti oko 2,10 eura, odnosno oko 4,20 KM. - To je realno i za očekivati na cijelom tržištu Balkana, Srbije, BiH i Kosova, na kojem ima najviše malina. Trenutačne cijene koje se pojavljuju najviše u središnjoj Bosni, od 5 pa čak i 5,50 KM, doista u ovom trenutku nisu realne - kaže Kuduzović. Ove će godine cijena biti viša nego prije, a kolika, znat će se u predstojeća dva tjedna.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?