Mirovine su kasnile i ovaj mjesec. Zavod MIO svaki mjesec za isplatu uzima dio novca iz tekućih priljeva

Ako budu kasnile plaće, idući mjesec je upitna isplata mirovina u FBiH

Umirovljenicima upitna isplata mirovina
Foto: VL FOTO
11.05.2014.
u 10:15

Do kolapsa u Federaciji BiH je došlo zbog izostanka sredstava iz tranše MMF-a

Ako uistinu dođe do kašnjenja plaća proračunskim korisnicima koji plaću primaju iz proračuna Federacije BiH, ili im se smanje plaće, evidentno je da će idući mjesec kasniti isplata mirovina u ovom bh. entitetu. “Ako Vlada Federacije BiH ne bude imala novca za isplatu plaća ili te plaće budu značajnije umanjene, što znači manje doprinosa po toj osnovi, te ako Vlada ne bude izvršavala obveze prema dostavljačima, koji ne mogu isplatiti plaće radnicima, sve će to utjecati na sljedeću mirovinu i mirovinu nakon toga”, rekao je Tomislav Kvesić glasnogovornik Federalnog zavoda MIO. Naime, nije tajna da je ovaj zavod zbog deficita primoran svaki mjesec prilikom isplate mirovina uzimati dio novca iz tekućih priljeva kako bi isplatili mirovine za prethodni mjesec, zbog čega se već nekoliko mjeseci mirovine isplaćuju po 3-4 dana. Mirovine su kasnile i ovaj mjesec iako su iz Ministarstva financija Federacije BiH istakli kako je novac za mirovine prebačen na vrijeme. Razlog kašnjenja je činjenica da su prva dva dana ovog mjeseca bila neradna, nakon čega je uslijedio vikend tako da je Zavod MIO imao svega dva radna dana prije početka isplate, pa je stanje na računu bilo nešto lošije nego prethodnih mjeseci, naveli su iz ovog zavoda. Mirovine su uglavnom kasnile onim umirovljenicima koji iste podižu preko banaka, no i tu postoji razlika budući da neke banke isplaćuju mirovine i prije nego im Zavod uplati novac, dok druge čekaju uplate. Podsjećamo, federalni premijer Nermin Nikšić je izjavio kako je u nedostatku sljedeće tranše novca od stand by aranžmana koji Bosna i Hercegovina ima s MMF-om, Federacija BiH, koja stoga ima problem s likvidnosti, suočena s dva izbora - ili da rebalansira proračun na način da riješi pitanje nedostajućih prihoda ili da značajno umanji proračunske stavke na rashodovnoj strani. “Situacija nije sjajna izostankom tranše Međunarodnog monetarnog fonda, ali postoji rješenje. Nećemo bankrotirati”, rekao je Nikšić. Upozorio je kako može doći do kašnjenja plaća proračunskim korisnicima, na što je Sindikat zaposlenih u federalnim institucijama reagirao najavivši tužbe prema Vladi FBiH, kao i štrajkove. Voditelj ureda MMF-a u Sarajevu Ruben Atoyan rekao je kako Bosna i Hercegovina i dalje može računati na 246 milijuna eura zajma. No, potvrdio je kako daljnjih isplata neće biti sve dok Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ne usvoji izmjene zakona kojima bi se izjednačile trošarine na sirovi duhan i duhanske proizvode.     

Ključne riječi

Komentara 1

H2
hercegovac - 2
18:07 11.05.2014.

MMF uporno forsira duhanski lobi ( plasman cigareta ) i tako i dalje pokušava preko malog čovjeka puniti proračun i tako i dalje gušiti proizvodnju i malog seljaka ovaj put kroz namet na rezani duhan i tako štiteći lobije duhanskihkih proizvoda . Perfidno i jadno pa makar dolazilo i od MMF ( guši seljaka i stvaraj dužničko ropstvo - cilj - ! ).

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije