Crnadak:

Ako budemo radili realno je da do kraja 2017. imamo status kandidata

Igor
07.03.2016.
u 09:22

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra realnim da BiH 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji "ako budemo radili".

- Ako ne budemo radili, nije ni realno, dakle do nas je. Iz poruka i komesara Hahna i holandskog ministra koji predsjedava Europskom unijom, kao i većine bilateralnih susreta koje sam imao sa ministrima iz EU poruka je baš takva - samo je do nas i isključivo će se sav dalji napredak cijeniti kroz ono što uradimo - rekao je Crnadak u intervjuu za današnje "Oslobođenje".

Prije svega, naglašava, to se odnosi na implementaciju Reformske agende, adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i gledaće se kako funkcionira mehanizam koordinacije, prenosi Fena.

- Ako budemo radili i ako budemo spremni na unutarnji dogovor o europskim pitanjima, realno je da do kraja 2017. imamo kandidaturu. Ako ne budemo radili, to se neće ni desiti - kazao je Crnadak.

Ocijenio je da mehanizam koordinacije kakav je sada za Republiku Srpsku ostavlja sasvim dovoljan prostor da bude vidljiva i da zaštiti sve svoje interese u procesu europskih integracija.

- Čitava gužva koju je podigao SNSD nastala je zbog toga što im je trebalo nešto što će odvratiti pažnju od toga kako su uprkos odluci Narodne skupštine RS-a, koja je i dalje na snazi, jednostavno odlučili da ne ispoštuju Narodnu skupštinu i da odustanu od referenduma o državnom pravosuđu. Samo zbog toga imamo ovakav haos, koji su oni napravili. Ovo je dobro za Republiku Srpsku, ali je očigledno kako će oni tražiti neke izmjene. Još ih niko nije vidio, a ja očekujem od Vlade RS-a da kaže u tom i tom članu treba promijeniti to i to, dakle, da budu veoma konkretni. Kada to urade, opet se mehanizam mora vratiti u Savjet ministara, jer ja, pravo da vam kažem, ne vjerujem ni gospodinu Dodiku ni gospođi Cvijanović. Oni se nisu pokazali kao velike patriote, s obzirom na to kako je RS za vrijeme njihove vlasti doživio vrlo teške momente u ekonomskoj oblasti, a doživljava i danas, posebno na polju rastuće korupcije. Unaprijed ne mogu prihvatiti njihove sugestije kao dobronamjerne prema Republici Srpskoj i tekkad vidim šta žele da se promijeni i kad to usvojimo u Savjetu ministara, tada možemo imati zajednički mehanizam koordinacije - rekao je Crnadak za "Oslobođenje".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?