I Grad Mostar dobiva pomoć

Agraru 106, zdravstvu 75, cestama 229 milijuna KM

03.03.2022.
u 07:00

Za izgradnju sportske dvorane je predviđeno 3,5 mil. KM, a bazena osam mil. KM

Dvadeset milijuna maraka za nabavu robnih rezervi, 75 milijuna KM za sanaciju zdravstvenih ustanova, 106 milijuna maraka za poljoprivredu - ovo su samo neke od značajnijih stavki iz prijedloga proračuna Federacije BiH za ovu godinu koji je nedavno Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru, piše Večernji list BiH. 

Proračun "težak" 5.597,618.777 KM veći je za dva posto, odnosno za 116,4 milijuna KM od onog prošlogodišnjeg, a pritom predviđa i povećanje stavki za nekoliko važnih ekonomskih i društvenih kategorija, počevši do proizvodnog sektora pa do socijalne skrbi za obitelji s djecom kao i umirovljenika. Iz Vlade ističu kako strukturu ovogodišnjeg proračuna obilježava rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje i od neizravnih poreza. Krenimo upravo od mirovina, a koje bi u ovoj godini trebale rasti sukladno nedavnim zakonskim izmjenama.

Tako je na razdjelu Federalnog zavoda MIO planirano povećanje sredstava na transferu za isplatu mirovina u iznosu od 102,3 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Provedba

Rast će i potpora određenim kategorijama stanovnika u Federaciji pa su tako kroz tekuće transfere pojedincima planirana ukupna povećanja sredstava od 178,3 milijuna KM. U ovom okviru, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, planirani su transferi pojedincima za implementaciju Zakona o potpori obiteljima s djecom u FBiH od 50 milijuna KM, što je povećanje za 45,5 milijuna KM u odnosu na proračun za 2021. Tekući transferi i drugi tekući rashodi su predloženim proračunom planirani u iznosu od 3,75 milijardi KM i veći su za 75,6 milijuna KM ili dva posto u odnosu na 2021. godinu. Dobra je vijest i da je za provedbu Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano 17,5 mil. KM.

U kontekstu domaće proizvodnje koja je ovih tjedana posebice aktualna zbog situacije u svijetu, valja navesti kako Federacija planira 20 milijuna maraka za nabavu robnih rezervi, a cilj je da se u slučajevima potrebe intervenira kroz set mjera za stabilizaciju eventualnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Istodobno, sredstva su namijenjena i za sufinanciranje proljetne sjetve pšenice i otkup jesenje žetve u FBiH.

Poticaji

U kontekstu pomoći domaćem gospodarstvu ovogodišnje subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima planirane su u iznosu od 120,3 mil. KM. Rast će pak poticaji za poljoprivredu koji su ove godine planirani u iznosu od 106 milijuna maraka, a što predstavlja povećanje za 22 posto ili 19 milijuna KM u odnosu na 2021. S druge strane, pomoć mogu očekivati i druge razine vlasti budući da su tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima planirani u iznosu od 441 mil. KM te su veći za 24,2 mil. KM u odnosu na 2021. Više novca dobit će i lokalne zajednice budući da su kapitalni transferi općinama planirani u iznosu od 36 mil. KM što je više za šest mil. KM ili 30 posto u odnosu na prethodnu godinu. Više novca odlazi i za infrastrukturu, a tomu svjedoči i podatak da transferi za izgradnju autocesta i brzih cesta iznose 229,3 mil. KM, a što je za 83 posto više nego u 2021., a transfer željeznicama planiran je u iznosu od 35,5 milijuna KM. I Grad Mostar uskoro dobiva značajnu financijsku pomoć FBiH pa je tako proračunom planirano 13,5 mil. KM Federalnom ministarstvu kulture i sporta za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta (2 mil. KM), sportske dvorane (3,5 mil. KM) i bazena u Mostaru (8 mil. KM). •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?