Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad u Muzeju vučedolske kulture

29. ožujka 2019. u 21:30 0 komentara 35 prikaza

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad kao gostujuća izložba bit će svečano izložena za posjetitelje u Muzeju vučedolske kulture kod Vukovara u utorak, 2 travnja, u 18 sati, kad je predviđeno svečano otvaranje.

Kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber kazao je za Fenu kako je Afrička zbirka nastajala kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu. U njoj se uglavnom nalaze predmeti naroda Luba iz DR Konga, koji su ujedno i najveća etnička domorodačka grupa koja naseljava južni i centralni dio DR Kongo.

Među predmetima na izložbi nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi. 

Među najzanimljivijim predmetima koje će posjetitelji Muzeja vučedolske kulture moći vidjeti su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

- Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH - istakao je Dilber.

Dodao je kako će Afrička zbirka u Muzeju vučedolske kulture biti zadržana tri mjeseca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.