Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Aerodrom Trebinje zauzimat će 282 ha, imat će i heliodrom

Gradnja zračne luke u Trebinju zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, financijer će biti Srbija, koja će i upravljati aerodromom.
24. travnja 2021. u 19:43 0 komentara 1237 prikaza

Kompanija Aerodromi Srbije raspisala je natječaj za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Aerodroma Trebinje.

Lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od središta grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža u Republici Srpskoj (BiH), javlja portal eKapija.

Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizat će se za oko 40 minuta. Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a financijer će biti Srbija, koja će i upravljati zračnom lukom.

Nadmorska visina referentne točke aerodroma je oko 266 metara, a kompleks aerodroma obuhvatat će oko 282 hektara, bez pristupnih prometnica.

Moći će primiti 1100 putnika

Kako je navedeno u natječajnoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektirati i izgraditi na aerodromu su uzletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, heliodrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne i interne prometnice, zatim vatrogasni poligon, parkiralište za posjetitelje i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne prometnice.

Od objekata visokogradnje gradit će se zgrada terminala, toranj kontrole leta, vatrogasna postaja, cargo terminal, skladište goriva s crpkom za gorivo, garaža za aerodromsku opremu, terminal i hangar poslovnog zrakoplovstva te pomoćni objekti.

Dužina uzletno-sletne staze ima dvije varijante, 3000 i 3500 metara, a projektant će investitoru ponuditi jednu od njih. Planirana širina uzletno-sletne staze je 45 metara.

Kada je riječ o zgradi terminala, planirani broj putnika u vršnom satu je 1100 (550 u dolasku plus 550 u odlasku), dok će čekaonica za poslovne putnike imati poseban ulaz i primat će najmanje 20 putnika.

U planu je i terminal poslovnog zrakoplovstva koji će istovremeno moći uslužiti najmanje četiri leta, a podizat će su u drugoj fazi izgradnje aerodroma, kao i hangar za zrakoplove poslovnog zrakoplovstva kapaciteta za istovremeni smještaj najmanje tri zrakoplova.

Proradit će za godinu dana

Heliodrom će se, također, graditi u drugoj fazi izgradnje zračne luke, pokraj platforme općeg zrakoplovstva i terminala poslovnog zrakoplovstva, a bit će namijenjen za hitni medicinski transport, traganje i spašavanje te poslovne letove.

Predviđeni broj zračnih operacija od 2023. do 2037. godine iznosi 53.728 letova najvećih Airbusovih zrakoplova tipa A321-200. Objekti niskogradnje i visokogradnje na aerodromu trebaju biti opremljeni odgovarajućim elektro-energetskim, protupožarnim, informacijskim, telekomunikacijskim, vodovodnim i kanalizacijskim sustavima, kao i sustavom za klimatizaciju, grijanje i hlađenje, zatim rasvjetom i sustavom svjetlosnog obilježavanja, radio-navigacijskim i meteorološkim sustavima, sustavima za kontrolu pristupa, daljinsko upravljanje i nadzor, i drugim specijaliziranim sustavima nužnim za rad civilnog zračnog prometa na budućem Aerodromu Trebinje.

“S obzirom na specifičnost terena na kojem se planira izgradnja zračne luke u Trebinju ponuđač mora obaviti i geološke, geotehničke, geomehaničke i hidrološke istražne radove i pripremiti elaborate za daljnju realizaciju projekta”, navodi se u natječaju za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije.

Kako je Tomislav Momirović, srpski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture, najavio krajem prošle godine, početak gradnje Aerodroma Trebinje očekuje se u drugom tromjesečju ove godine, za što je u proračunu Srbije predviđeno pet milijardi dinara (oko 41 milijuna eura).

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz ožujka ove godine, aerodrom bi trebao početi s radom u sljedećih godinu dana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.