a nije trudnoća

6 razloga koji mogu uzrokovati izostanak mjesečnice

18.05.2017.
u 12:45

Iako je najčešća prva pomisao da je izostanak mjesečnice povezana s trudnoćom, to ne mora biti jedini opravdani razlog za izostanak mjesečnice

Postoje razne situacije u životu žene kada se dogodi izostanak mjesečnice. Iako je najčešća prva pomisao da je izostanak mjesečnice povezana s trudnoćom, to ne mora biti jedini opravdani razlog za izostanak mjesečnice. Ovo su razlozi koji mogu odgoditi mjesečnicu ili uzrokovati njezin izostanak.

1. Nagla promjena kilaže

Izostanak mjesečnice može uslijediti ako ste naglo izgubili kilograme. Mršavljenje treba biti postupno i kontrolirano kako se ne bi poremetila ravnoteža u organizmu i kako bi se sprijerčio bumerang - efekt. Uz nagli gubitak kilograma, može se poremetiti i ciklus te može doći do izostanka mjesečnice. 

2. Ekstremno vježbanje

Visoki intenzitet vježbanja, može biti još jedan od razloga izostanka mjesečnice. To je prirodni obrambeni sustav organizma koji priječi nastanak trudnoće kada je tijelo pod jakim naporima i stresom.

3. Stres

Upravo je i stres jedan od najčešćih razloga pomaka mjesečnice i narušavanja redovnog ciklusa mjesečnice. 

4. Hormonalne terapije

Korištenje kontracepcijskih pilula može uzrokovati nuspojave poput izostanka mjesečnice. Za vrijeme konzumiranja hormonalnih tableta, žensko tijelo "otpušta" lažnu mjesečnicu. Nije razlog za zabrinutost ako kontracepcijska sredstva, poput tableta, injekcije ili spirala koristite pod kontroliranim uvjetima i uz nadzor lijelnika.

5. Preuranjena menopauza 

Situacije u kojima žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom uravnoteženošću, mogu imati za posljedicu preuranjenu menopauzu. Prepoznat ćete da je riječ o tome ako je izostanak mjesečnice praćen i valunzima, noćnim znojenjem i suhoćom vagine.

6. Policistični jajnici 

Izostanak i kašnjenje mjesečnice mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija...
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije