nutricionistica otkriva

5 zdravih i ukusnih ideja za večeru - bolje ćete spavati i nećete biti gladni

kuhati
shutterstock
24.02.2023.
u 19:48

Kad napadne glad prije spavanja, posegnite za ovim zdravim namirnicama koje će zadovoljiti vaše potrebe za hranom, ali i poboljšati san.

Iako na lošem glasu, obrok prije spavanja je nekad jednostavno potreban. Ako ste gladni navečer, nešto morate pojesti, a pametnije je birati namirnice koje su zdrave i koje će poboljšati kvalitetu sna jer su prirodni izvori melatonina, piše Ordinacija.hr

Što jesti prije spavanja za bolji san? 

1. KIVI 

Prema riječima nutricionistice Samanthe Cassetty, kivi je odlična namirnica koja sadrži serotonin i pomoći će vam da lakše utonete u san. Uz to je bogata vitaminom C i vlaknima, što znači da će obuzdati osjećaj gladi. 

2. ORAŠASTI PLODOVI

Za ukusan zalogaj, koji je uz to zdrav, uzmite šaku orašastih plodova koji sadrže magnezij i cink, a oni jačaju proizvodnju melatonina. Ako želite najzdraviji odabir za bolji san, odaberite pistacije samo pazite da nisu posoljeni jer su upravo oni puni melatonina, pa tako 28 grama ovog zalogaja sadrži oko 7 miligrama melatonina. Uz to sadrže i zdrave masnoće koji će mozgu javiti da više niste gladni, pojasnio je nutricionist Bess Berger. 

3. JOGURT 

Prema objavama znanstvenika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sustav zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus . Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sustav.  Uz to on sadrži i triptofan, aminokiselinu koja će vam pomoći da zaspite jer se pretvara u serotonin koji se pak pretvara u melatonin, hormon koji potiče dobar san. 

4. BANANA I KIKIRIKI MASLAC

Ova je kombinacija jako popularna među nutricionistima. Banana sadrži triptofan, koji će se pretvoriti u melatonin, a u njoj se kriju kalij i magnezij, koji će spriječiti pojavu grčeva koji vam mogu ometati san. Maslac pak nudi zdrave nezasićene masnoće pa ćete uz njega lako zaboraviti na osjećaj gladi. Dovoljna je jedna banana i jedna žlica maslac od kikirikija kako biste zadovoljili potrebe organizma ali i lijepo spavali. 

5. POVRĆE I HUMUS 

Ovo je odlična kombinacija za dobre snove, a nutricionistica Bess Berger savjetuje da uzmete svoje omiljeno povrće i 2 žlice humusa te uživate u zdravom i slasnom zalogaju koji sadrži zdrave masti, vlakna i ugljikohidrate. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?