pripazite

5 vrsta namirnica koje povećavaju kolesterol: Svakodnevno se nalaze na našem jelovniku, a ne bi trebale

jesti
Shutterstock
16.04.2024.
u 21:05

Kolesterol je glavni čimbenik rizika od srčanog udara, a evo koju hranu biste trebali izbjegavati ako želite poboljšati zdravlje

Kolesterol se smatra lošim zbog toga što doprinosi nakupljanju masnih naslaga u arterijama, što povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih vaskularnih problema. Kada je razina LDL kolesterola u krvi previsoka, može se dogoditi da se taj višak taloži na arterijama, stvarajući plakove koji otežavaju protok krvi. Ovaj proces, poznat kao ateroskleroza, uzrokuje suženje arterija i smanjen dotok krvi do srca, ali i drugih organa.

Nažalost, nezdravi stil života uz neodgovarajuću prehranu značajno doprinosi povećanju razine kolesterola u krvi. Poznato je kako određene vrste namirnica koje gotovo svakodnevno konzumiramo imaju najštetnije djelovanje na zdravlje srca pa je njihovu konzumaciju potrebno minimalizirati. S druge strane, hrana bogata nezasićenim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima pogodna je za konzumaciju pa je tako uvijek bolje odlučiti se za svježe voće i cjelovite žitarice od namirnica koje obiluju zasićenim kiselinama, piše Sensa.

Ovo je 5 vrsta namirnica koje nepovoljno utječu na razinu kolesterola i zdravlje srca:

1. Prerađeni mesni proizvodi

Prerađeni mesni proizvodi bogati su zasićenim kiselinama koje su glavni krivac za povećanje razine kolesterola. Osim toga, prerađeni proizvodi sadrže visoke razine natrija koji se koristi kao konzervans i pojačivač okusa, a upravo natrij povećava rizik od srčanih bolesti. Dodatni šećeri i aditivi također su značajan sastojak prerađenih proizvoda, a njihova prekomjerna konzumacija doprinosi prekomjernoj težini koja kasnije može rezultirati problemima sa zdravljem srca i krvnih žila.

2. Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, bogati su zasićenim mastima, što ih čini potencijalno lošim za zdravlje srca. Zasićene masti mogu povećati razinu lošeg LDL kolesterola u krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti ako se konzumira u prekomjernim količinama. Preporuča se ove proizvode konzumirati samo umjereno, kao i pronaći zdravije i nemasne alternative ili sasvim druge namirnice biljnog podrijetla bogate proteinima. 

3. Kokosovo i palmino ulje

Kokosovo i palmino ulje primjeri su ulja koja obiluju zasićenim mastima, a potrebno je zamijeniti ih prikladnijim opcijama. Maslinovo ulje, ulje avokada, orašastih plodova ili riblje ulje zdravije su varijante koje stručnjaci preporučuju koristiti u svakodnevnoj prehrani. 

4. Proizvodi bogati šećerom i pržena hrana

Opće je poznato kako pržena hrana ima štetan utjecaj na cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje srca i krvnih žila. Priprema se u ulju koje apsorbira velike količine masti tijekom prženja što kasnije može nepovoljno utjecati na razine kolesterola ako prečesto konzumiramo ovu vrstu hrane. Osim toga, pržena hrana i procesuirani proizvodi bogati šećerom izuzetno su kalorični što je također negativan učinak za zdravlje srca i krvnih žila. 

5. Jaja

Jaja su namirnica koja je bogata hranjivim tvarima, proteinima, vitaminima i mineralima, ali poznato je kako upravo žumanjak iz jaja sadrži visoke razine kolesterola. Ova činjenica ne znači kako je potrebno izbaciti jaja iz svakodnevne konzumacije, ali za pojedince koji moraju pripaziti na razinu kolesterola u krvi važno je umjereno konzumirati žumanjke i uvrstiti ih u uravnoteženu prehranu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije