VJERUJETE LI U NJIH

5 mitova o ugljikohidratima koji su totalna laž

thinkstockphotos
21.01.2018.
u 10:12

Ugljikohidrati su loši i ako želite živjeti zdravo i izgubiti kile, morate ih izbaciti! Koliko puta ste ovo čuli?!

1. Ugljikohidrati će vas učiniti debljima
U stvarnosti, ovo ovisi o brojnim faktorima. Ovisi o vašem tipu tijela, dnevnoj rutini, ciljevima koje želite… Ugljikohidrati su izvor energije za tijelo, i ako se ta energija ne troši (u obliku tjelesne aktivnosti) onda se pohranjuje u tijelu, piše Živim.hr.

No, potreba za energijom varira od osobe do osobe, Profesionalni biciklisti trebaju oko 5000-6000 kalorija dnevno, dok osoba koji sjedi u uredu o 9-17 zahtijeva samo 2000-2500.

Dobar plan prehrane je onaj koji je održiv, i koji od vas neće tražiti da se odreknete svega što volite. Nema ništa loše u tome da se jednom tjedno počastite desertom ili čokoladom, jer ćete tako lakše 'izgurati' dijetu. Najbolji izvori ugljikohidrata su svježe voće i povrće, grašak, leća, smeđa riža, suncokretove sjemenke, slatki krumpir, orašasti plodovi…

2. Složeni ugljikohidrati su nezdravi
Opet, to ovisi o vrsti hrane o kojoj govorimo, je li to procesirana hrana koja dobiva sve svoje ugljikohidrate od šećera ili je to voće poput banane.

Krafna, na primjer, ima veliku količinu ugljikohidrata, ali oni dolaze iz šećera i namjenskog brašna. Zato je loša ideja jesti ih puno, čak i ujutro. S druge strane, banana, za koju se također smatra da ima visoku količinu kalorija, je zaista dobra za vas.

3. Ako smanjite unos ugljikohidrata izgubit ćete kile
Mnogi vjeruju da će ovom dijetom izgubite kile, no izbacivanje ugljikohidrata donosi i negativne efekte. Naše tijelo funkcionira na energiji koju dobivamo od ugljikohidrata, a ako je opskrba niska, tijelo to osjeti.

4. Jednostavni ugljikohidrati nisu dobri
Kao što ime sugerira, jednostavni ugljikohidrati su lako probavljivi te ih tijelo brzo apsorbira.

Uobičajeni mit je da su svi jednostavni ugljikohidrati loši. No, mnogo voća i povrća spada u tu kategoriju, a oni su itekako dobri.

5. Uzimanje ugljikohidrata u drugoj polovici dana je nezdravo
Očito, više kalorija znači da ih morate više izgubiti tjelesnom aktivnošću, ali to ne znači da ih se trebate odreći. Ako trenirate navečer, nakon treninga morate u organizam unijeti taj makronutrijent kako biste potaknuli rast mišića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?