alergijske reakcije

5 alergija na insekte: I žohari i mravi mogu izazvati alergijske reakcije

Shutterstock
31.03.2019.
u 08:23

Jeste li znali da ugriz mrava može izazvati alergijsku reakciju? Kako izbjeći ubod pčele? Ovo su insekti koji alergičnima stvaraju probleme!

Ako se jave znakovi alergijske reakcije u obliku osipa i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom i glavoboljom, potrebna je hitna liječnička pomoć, piše Ordinacija.hr

1. Stršljeni
Zovu ga “osa na steroidima” zbog veličine, koja je dvostruka u odnosu na običnu osu. Od ose se, osim veličinom, razlikuje i svojim dlakavim tijelom. Njihov otrov manje je toksičan od otrova ostalih osa, no sadrži više acetilkolina, tvari koja izaziva jak osjećaj pečenja. Dobra je vijest što stršljenovi ne ubadaju toliko često koliko druge ose. Treba pripaziti na azijske stršljene, kojih je u nas sve više, a koji su još opasniji od “domaćih”. Ubod za alergičare može biti fatalan, posebice ako vas je stršljen ubo u lice, vrat ili jezik.     

2. Komarci
Komarci su za većinu ljudi dosadna smetnja zbog koje zatvaraju prozore i kupuju sprejeve. Ubod komarca obično stvara blago crvenilo i svrbež koji traje nekoliko dana, no u rijetkim slučajevima može doći do snažne alergijske reakcije koja rezultira oticanjem grla, osipom i teškim disanjem.     

3. Žohari
Osim što su glavobolja u svakom kućanstvu koje ih ima, žohari također mogu izazvati alergijske reakcije. Gdje god žohari hodaju, ostavljaju tragove sline, fekalija i odbačenih djelića tijela što je za one osjetljive bitno jer mrtvi žohari, žoharski izmet i ostaci kože mogu izazvati alergijske reakcije, posebno kod djece ili osjetljivih odraslih osoba.     

4. Mravi
Različiti mravi grizu na različite načine. Vatreni mravi, na primjer, mogu ugristi osobu ili kućnog ljubimca više puta. Reakcija na ugrize razlikuje se ovisno o osobi, vrsti mrava, broju ugriza itd. U najgorem slučaju mravi će kod osoba alergičnih na ose i pčele izazvati alergijske reakcije poput mučnine, proljeva, teškog disanja, oticanja grla ili jezika i slično. Zbog toga je uvijek dobro da vas u slučaju ugriza mrava pregleda liječnik. U većini slučajeva ugrizi mrava nisu ipak opasni. Uglavnom uzrokuju crvenilo i nateknuće kože oko ugriza, kao i malu bol koja nestaje nakon nekoliko sati.

5. Pčele ili ose
Ubodi pčele ili ose česti su tijekom ljeta. Na ljude ih “lijepe” slatki mirisi poput sladoleda, voća i slatkih napitaka, a često znaju ubosti ako se zapletu u kosu ili odjeću.

Reakcija na ubod može biti blaga, u obliku blagog crvenila na mjestu uboda, ali i teža – alergijska reakcija. Osobe koje su alergične na otrov pčele ili ose moraju biti vrlo oprezne i zato nikako ne bi smjele koristiti jake parfeme tijekom ljeta, nositi odjeću žarkih boja ili piti slatke napitke na plaži.

Ako se jave znakovi alergijske reakcije u obliku osipa i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom i glavoboljom, potrebna je hitna liječnička pomoć.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije