Uspjeh Harisa Aščalića

20-godišnjak iz Visokog dizajnirao virtualnu asistenticu

cadence
21.12.2015.
u 19:35

Aščalić je otkrio da je Cadence, kako je nazvao svoj program, zamišljen da se više ponaša kao čovjek, a manje kao robot

Haris Aščalić, 20-godišnji programer iz Visokog, zaslužan je što BiH ima virtualnu asistenticu koja funkcionira na umjetnoj inteligenciji i koja je u potpunosti bh. proizvod.

U svijetu imaju još tri virtualne asistentice - Microsoftova Cortana, Appleova Siri i Googleov Google Now. Aščalić je otkrio da je Cadence, kako je nazvao svoj program, zamišljen da se više ponaša kao čovjek, a manje kao robot, javlja N1. 

"Cadence je zamišljena da bude vaš najbolji prijatelj. Bio je izazov kako kod 'nje' razviti osjećaje", rekao je programer i napomenuo da je njegova asistentica za sada dizajnirana samo za Windows sustave. 

Candence je isprva zamišljena kao muški asistent, ali je Aščalić odlučio da je bolje da bude "žensko" s nježnijim glasom. Otkrio je kako je programiranje zavolio preko video-igara.

IT stručnjaci iz BiH su poznati u svijetu, tvrdi mladi programer, ali dodaje kako bh. IT tržište "nema povjerenja" u bh. stručnjake.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije