perojekt "Žene - pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama"

17.888 žena na čelu poljoprivrednih gospodarstava

poljoprivreda
10.03.2023.
u 19:04

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je s predstavnicima UN Women i UN Organizacije za prehranu i poljoprivredu, organizacija koje rade na provedbi projekta "Žene - pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama"

Broj žena koje su nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava porastao je u posljednjem razdoblju, moglo se čuti tijekom razgovora o temi projekta "Žene - pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama".

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je u sjedištu Ministarstva s predstavnicima UN Women i UN Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO), organizacija koje rade na provedbi projekta "Žene - pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama".

Zamjenica šefa Ureda UN Women Amna Muharemović i programski koordinator FAO Vlado Pijunović istaknuli su zahvalnost ministru i Federalnom ministarstvu za podršku u realizaciji tog značajnog projekta te naglasili da se projekt nadograđuje na gender procjenu za BiH koju su proveli UN Women i FAO pod nazivom "Nacionalni gender profil poljoprivrede i života u ruralnim sredinama".

Projekt financira Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) te ima za cilj otkloniti strukturne prepreke uvođenjem tehnologija koje bi uštedjele vrijeme i rad te inovativne izvore financiranja. Također, cilj je osposobljavanje žena da se bolje nose s izazovima, poboljšavajući svoje standarde življenja i socioekonomski položaj te živote svojih obitelji u ruralnim sredinama.

- Zadovoljstvo nam je nastaviti suradnju s tim međunarodnim organizacijama i zajednički poboljšati status žena u sredinama u kojima žive i rade - kazao je ministar Dedić.

Prema podacima Ministarstva, primjetan je trend povećanja broja upisanih nositeljica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U 2019. godini taj broj iznosio je 13.908, dok je u 2022. godini bio 17.888. Ministarstvo je, različitim modelima poticaja u 2022. godini, podržalo 2339 žena, što predstavlja povećanje od 17 posto u odnosu na 2021. godinu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?