Obljetnica smrti

Hrvati 15 godina poslije, prvog predsjednika Franju Tuđmana gledaju kao pozitivnog

Franjo Tuđman
Foto: Siniša Hančić/Pixsell
10.12.2014.
u 19:01

Predsjednik Tuđman preminuo je prije 15 godina 10. prosinca. Njegova smrt označila je kraj jedne ere u modernoj Hrvatskoj. U gotovo 10 godina mandata izazivao je kontroverzije. Do danas ime, uloga i politika Franje Tuđmana ima štovatelje i protivnike.

Dnevnik Nove TV proveo je veliko istraživanje o ulozi Franje Tuđmana, o njegovim dobrim i lošim potezima te ga usporedio s predsjednicima nakon njega i svim premijerima od 2000. godine.

FRANJO TUĐMAN – POZITIVNA ULOGA

Nakon 15 godina, većina građana o predsjedniku Tuđmanu ima pozitivno mišljenje. Pozitivnim ga ocjenjuje 56 posto građana, i pozitivnim i negativnim ocjenjuje ga 27 posto, a negativnim 14 posto. Ne zna njih 3 posto.

PREDSJEDNIK – NAJBOLJI U DOMOVINSKOM RATU, NAJLOŠIJI U EKONOMIJI I PRIVATIZACIJI

Predsjednik Tuđman najbolje je kod građana ocijenjen prema svojoj ulozi u Domovinskom ratu. Pozitivnim ga ocjenjuje 69 posto građana. U ostalim je kategorijama ispod 50 posto. Tako pozitivnom njegovu ulogu u vezi s ljudskim pravima ocjenjuje 42 posto građana. Njegovu ulogu u međunarodnoj poziciji Hrvatske pozitivnom ocjenjuje 41 posto.

Daleko lošije stoji u ekonomiji. Kada je u pitanju njegova uloga u gospodarstvu, pozitivnom je smatra 33 posto birača. Najlošije ga se ocjenjuje u politici privatizacije. Da je uloga predsjednika Tuđmana pozitivna, smatra samo 19 posto birača.

PREDSJEDNIK TUĐMAN I NAČIN VLADANJA

Predsjednik Tuđman po svom načinu upravljanja Hrvatskom podijelio je zemlju. Ipak, 47 posto građana smatra da je vladao demokratski, a 41 posto da je vladao autokratski. Ne zna njih 12 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije