Zenica

105. Božić u crkvi Sv. Ilije

crkva
Foto: VL FOTO
1/5
21.12.2015.
u 10:57

Već 105. godinu zaredom katolici iz Zenice dočekuju Božić, ponoćkom, u crkvi Sv. Ilije, piše bh. novinska agencija Patria. Izgrađena 1910. godine, sa unikatnim oltarom iz 1837. godine, crkva Sv. Ilije predstavlja neprocjenjivo blago zeničkih vjernika. Župnik župe Sv. Ilije u Zenici fra Zdravko Anđić priča za agenciju Patria kako misa ponoćka u crkvi Sv. Ilije ima magičnu dimenziju, koja privlači ne samo vjernike katolike, već i one drugih vjera, na prvom mjestu muslimane.

- U našoj crkvi tijekom ponoćke bude naših susjeda muslimana. To je nešto što je u Zenici uvijek bilo prisutno i sastavni je bio dio Božića – kaže ponosno fra Anđić. Nažalost, teška ekonomska situacija u zemlji doprinijela je da su i vjerski praznici i običaji sve skromniji. Osjeti se to i na ulicama Zenice. Fra Anđić kaže da se blagdansko ozračje u gradu može primijetiti tek na pojedinim izlozima trgovina i na nekoliko stanova. Takvo nešto ranijih godina nije se smjelo desiti. Neki običaji potpuno su nestali, poput očića i materice, kada se otkupnina tražila od majki očeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?