Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

10 životnih lekcija koje morate naučiti dijete do 10. rođendana

03. prosinca 2018. u 21:45 0 komentara 233 prikaza
Foto: Getty Images

Svaki roditelj želi, između ostalog, modelirati vrstu ponašanja koju želi da njegovo dijete usvoji, želi svoje dijete naučiti da razlikuje dobro od lošeg, želi ga čuvati od zla, želi da se njegovo dijete uklopi u društvo, ali da to ne radi pod svaku cijenu, nego da poštuje "pravila igre".

Dobro, možda i nije sve baš uvijek tako jednostavno, ali u duhu jednostavnosti donosimo vam 10 jednostavnih, ali bitnih životnih lekcija koje biste trebali naučiti vaše dijete do njegove desete godine, piše Zadovoljna.hr. 

1. Biti dobar je jedno od najvažnijih postignuća.

Dobivanje primjerice dobrih ocjena na ispitu je izvrsno, ali ono što je uistinu važno je kako postupamo s ljudima, uključujući samoga sebe - i da smo puni ljubavi i ljubazni.

2. Postoji i više nego dovoljno ljubavi za sve.

Ako imate jedno dijete naučite ga da vi možete jednako voljeti i njega i njegovog oca/majku. Ako ih imate više objasnite djetetu da imate dovoljno ljubavi za njega, njegovu braća ili sestre kao i za vašeg supruga/suprugu.

3. Tvoje tijelo, i sve vezano za njega, je predivno.

Točka.

4. Dobro se brini za svoje tijelo.

Neka bude čisto. Hrani ga dovoljno, ali ne previše. Pazi da bude zdravo i snažno. Tvoje tijelo je dobro prema tebi. Samo razmisli o svim stvarima koje ti omogućuje da radiš kao što su trčanje, skakanje, grljenje, čak i jedenje deserta. Sve to objasnite svom djetetu.

5. Svi smo mi posebni.

Svi smo nadareni za različite stvari, imamo različite talente. Naučite dijete da ne mora biti najbolje u bilo čemu, neka samo radi najbolje što može.

6. Nikad nisi sam.

Objasnite djetetu da čak i kad je samo, recimo u svojoj sobi, vi uvijek mislite na njega i volite ga.

7. Važno je dijeliti s drugima.

Naučite dijete da je dobro dijeliti igračke, ideje, učiti drugu djecu kako da naprave nešto što ono već znaš, naprimjer zavezati vezice na cipelama.

8. U redu je ponekad reći "ne".

Naučite dijete i da je, ako primjerice postoji neka igračka koju ne želi dijeliti s drugima jer mu je posebna, poput nekog dara od bake, u redu reći "ne". Objasnite mu da ne mora uvijek i svima govoriti "da", ali da bude ljubazan kada govori "ne".

9. Važno je poštivati roditelje.

Objasnite djetetu da sve što radite, radite jer ga volite i želite da bude na sigurnom, da odraste i ima najbolji mogući život. Kako biste potaknuli dijete da vas poštuje, budite mu primjer - odnosite se s poštovanjem i prema sebi i prema drugima.

10. Voljen si, bez obzira na sve.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.