čuvajte se gripe

10 navika kojih se trebate riješiti kako biste lakše izbjegli virus

Shutterstock
26.01.2018.
u 21:55

Simptomi gripe obično počinju naglo, a neki od simptoma uključuju osjećaj hladnoće (groznicu), kašalj, curenje i začepljenost nosa, bolove u tijelu, glavobolju, umor te u nekim slučajevima povraćanje i proljev. Budući da se virus gripe obično javlja u veljači, izbjegnite sljedeće pogreške kako ne biste ugrozili zdravlje i zarazili se gripom, piše Zadovoljna.hr. 

Gripa je opća upalna bolest i zahvaća cijelo tijelo. Može dovesti do upale pluća, upale srčanog mišića i slično. Obično pacijentima kažem da se radi o bolesti koja je jednako teška kao i 'klasična upala pluća', ističe dr. Marino Kvarantan.

1. Zaboravljate temeljito oprati ruke
Pranje ruku najbolji je saveznik za ubijanje bakterija, no postoji jedna uobičajena pogreška koju većina ljudi zaboravlja, a to je pranje palčeva. Budući da je to prst koji dodiruje neke od najprljavijih površina (ekran ili tipkovnicu mobitela, gumbe na daljinskom upravljaču), važno je temeljito i ravnomjerno oprati sve prste na rukama.

Osim pranja ruku važno je i zračenje prostorija, piti dovoljno tekućine i voditi zdrav život, rekao je dr. Marino Kvarantan.

2. Stavljate torbicu na pod
Stavljanje torbice ili ruksaka na pod je otvoren poziv bakterijama, pogotovo ako ih spustite na pod u zahod ili restoranu, a zatim stavite na kuhinjski stol ili pult. Ako ste to već učinili, a vaša torba je izrađen od tkanine ili kože, kao i većina, koristite meku krpu da obrišete prljavštinu.

4. Zaboravljate dezinficirati sve ručke
Uvijek čistimo kvake na vratima, ali često zaboravljamo ručke ostalih ormarića u kući. Neka od najprljavijih mjesta u kući su ručke koje svatko dotakne. Trebali biste ih obrisati barem svaki drugi dan, ako se možete sjetiti, a svaki dan ako je netko u kući bolestan od gripe.

5. Hodate u cipelama po kući
U cipelama hodate doslovno posvuda, a kada ih unesete u kući i hodate u njima unutra, prljavštinu prenosite na vaše podove. To znači da u svoj dom donosite bakterije od kojih možete oboljeti, pogotovo djeca koja imaju slabiji imunitet.

6. Jedete ručak za radnim stolom 
Istraživaja pokazuju da je radni stol prljaviji od prosječne WC daske, tako da biste trebali izbjegavati ručak u blizini ove kontaminirane površine. Ako već i morate jeasti na radnom mjestu, dezinficirajte radnu površinu vlažnim maramicama za čišćenje.

7. Čistite mobitel
Mobitel je jedan od predmeta na kojem se skupljaju brojne nečistoće. Držimo ga na različitim prljavim površinama i koristimo ga prljavim rukama. Zato ga barem jednom dnevno temeljito očistite.

8. Zaboravljate jesti jogurt
Dobar imunitet i uravnotežena crijevna flora ključni su u borbi protiv gripe. Probiotici u jogurtu dodatno će osnažiti organizam.

9. Posteljinu mijenjate rijetko
Na posteljini se mogu zadržati klice, što znači da će onaj tko dijeli krevet biti osjetljiv na bilo koji virus koji je možda unesen u dom, i obratno. Ne biste dugo trebali čekati da promijenite posteljinu, idelano bi bilo da je mijenjate svakih tjedan dana.

10. Ne cijepite se protiv gripe
Iako cjepiva nisu 100 posto učinkovita zaštita, cijepljenje je dobar način prevencija protiv gripe.

Kao i uvijek, konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego što se vi ili članovi vaše obitelji planiraju cijepiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?