Izvanredna sjednica

Vijećnici i gradonačelnik donijeli odluku-mandat se produžava

Gradsko vijeće
05.11.2012.
u 09:26

Nekoliko sati prije isteka roka Gradsko vijeće Mostara na izvanrednoj sjednici donijelo zaključak:

Mostar je ponovno u središtu bh. javnosti. Osim toga što lokalni izborni 7. listopada nisu jedino održani u ovom gradu u BiH zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene dijelovi Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara, i pregovori o rješenju političke krize u Mostaru još nisu urodili plodom. U rješavanju problema posreduje OHR i svi pregovori stranaka se vode pod nadzorom Ureda visokog predstavnika i veleposlanika Rodericka Moorea.

Normalan rad

Iako je bilo govora da će izbori biti održani naknadno, neizvjesno je kada će se to dogoditi. S druge strane, mandat Gradskom vijeću Mostara zakonski je jučer istekao, ali su članovi Vijeća i gradonačelnik Ljubo Bešlić odlučili na sastanku, koji je održan u subotu navečer, svega nekoliko sati prije isteka mandata, da će nastaviti normalno raditi. Ovakav zaključak donesen je nakon što se Središnje izborno povjerenstvo BiH proglasilo nenadležnim utvrditi prestanak mandata. Iako je Središnje izborno povjerenstvo BiH u poslanom dopisu utvrdilo da mandat vijećnicima istječe 4. studenoga 2012. i preporučili su konzultiranje drugih instanci, točnije Parlamentarne skupštine BiH, Gradsko vijeće Mostara, kako prenosi Srna, nema namjeru da se službeno obraća Parlamentu za daljnja tumačenja. Predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić izjavio je da Gradsko vijeće Mostara nije imalo kome predati mandat. - Nastavit ćemo raditi dok neko nadležno tijelo ne bude smatralo da trebamo prestati - kazao je Ćorić. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je u izjavi novinarima da je normalno da tijela vrše ovlasti dok se ne izaberu nova. - Nema tu ništa sporno, a i praksa je pokazala da je tako u BiH - objasnio je gradonačelnik Mostara. U usvojenom zaključku sa sastanka, Gradsko vijeće Mostara uzelo je u obzir kako su lokalni izbori u Mostaru odgođeni, te nisu izabrani novi vijećnici, iz čijih redova se bira i novi gradonačelnik. 

Politička kriza

“Vijećnici Gradskog vijeća izabrani na lokalnim izborima 2008., kao i gradonačelnik, koji je izabran iz reda gradskih vijećnika, nastavljaju rad u punom kapacitetu dok se ne izaberu novi vijećnici Gradskog vijeća ili neki od viših nadležnih tijela ne utvrdi drukčije stanje i poziciju lokalnih tijela vlasti u Gradu Mostaru”, stoji u zaključku GV-a Mostar. Mandati izvršnoj i zakonodavnoj vlasti po Izbornom zakonu traju četiri godine. U Izbornom zakonu BiH se navodi da mandat novih vijećnika teče od dana objave u Službenom glasniku, a isto tako i da mandat sadašnjim vijećnicima traje sve dok ne počne teći mandat novoizabranim vijećnicima. Prema ovome, i Izborni zakon daje za pravo vijećnicima na tumačenje kakvo su donijeli u zaključku. Daljnje funkcioniranje gradskih vlasti u Mostaru je važno kako se ne bi ušlo u novu političku krizu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?