PROSVJEDI

Vijeće ministara popustilo zbog tromjesečne bebe

Prosvjed
05.06.2013.
u 15:10

Ministri su, nakon što su prosvjedi bili sve glasniji, donijeli privremenu odluku

Pritisak je urodio plodom! Tromjesečna Belmina Ibrišević će ipak moći dobiti jedinstveni matični broj i putovnicu te otputovati na liječenje koje joj jedino može spasiti život. Nakon višemjesečnog natezanja bošnjačkih i srpskih političkih stranaka oko zakona o JMBG-u zbog čega su sva djeca rođenja u posljednja tri mjeseca ostala bez osnovnih dokumenata, uključujući i zdravstvene iskaznice, reagirali su građani koje je ujedinio očaj i politička bešćutnost.

Slični prosvjedi

Sve je započelo jučer u prijepodnevnim satima, a tijekom dana počelo je poprimati obrise nekih drugih svjetskih odredišta gdje se prolijeva krv i zbog banalnijih razloga. Naime, nekoliko desetaka građana Sarajeva, među kojima su neki pristigli s bebama u kolicima, okupilo se pred sjedištem Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine kako bi od tih institucija zatražili da se konačno dogovore o izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB). 
- Ne izlazim dok ne dobijem i ja JMBG, pisalo je na transparentu istaknutim na jednim kolicima iz kojih je virila beba. U međuvremenu je iz Vijeća ministara priopćeno kako je donesena privremena odluka o utvrđivanju registracijskih područja (općina) za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH. Tom se odlukom, kako je navedeno, želi privremeno omogućiti izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva građana i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata. Odluka će vrijediti dok Parlament ne donese konačno rješenje, a najduže 180 dana. 
- Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju u BiH i primjenjivat će se najduže 180 dana od donošenja. Za realizaciju odluke zadužena su nadležna tijela entiteta, županija, Brčko Distrikta BiH, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka i Ministarstvo civilnih poslova, objavljeno je iz Vijeća ministara. Neobični prosvjedi i odluka Vijeća ministara BiH rezultat je činjenice da novorođena djeca ne mogu dobiti JMBG, a bez toga ne mogu dobiti ni iskaznice zdravstvene zaštite nitI ostvariti pravo na putovnice bez kojih opet ne mogu napustiti BiH. Problem je eskalirao kada se ispostavilo da jedna tek rođena djevojčica, kojoj je dijagnosticirana teška bolest i za koju je jedini spas presađivanje koštane srži u inozemstvu, ne može putovati jer nema JMBG.

Hrvati složni


- Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici. Rekli su mi da mora ići vani na liječenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je suprug otišao u MUP izvaditi putovnicu za dijete samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane, izjavila je Fatima Ibrišević, majka tromjesečne Belmine. U pozadini naizgled bizarnog sukoba oko JMBG-a ipak su puno ozbiljnija pitanja. Odlukom Ustavnog suda vlasti BiH dobile su obvezu ujednačiti nazive općina u toj zemlji koje su teritorijalni okvir po kojemu se dodjeljuju matični brojevi. Premijer Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) rekao je ranije da će tri hrvatska ministra podržati bilo koje rješenje koje usuglase srpske i bošnjačke stranke. Vlasti RS-a su preimenovale neke od općina, a izmjene zakona o JMBG pokušale su iskoristiti i kako bi utvrdili potpuno nove granice registracijskih područja, odnosno time legalizirati entitetsku podjelu općina koje su prije rata bile jedinstvene. To pak nisu željele dopustiti bošnjačke političke stranke pa nije bilo moguće doći do suglasnosti o izmjenama zakona o JMBG-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?