legendarni prelet

VIDEO Prije 21 godine Hrvatskoj nabavljen prvi MiG 21, otet JNA

borović (1)
Foto: Screenshot YouTube
1/3
04.02.2013.
u 09:23

Nakon što je u kasnim popodnevnim satima uzletio iz zračne vojne baze JNA Željava u Bihaću, Borović se svojim MiG-om 21bis naglo odvojio od formacije

Na današnji dan prije 21 godine umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović kao vojni pilot tadašnje JNA riskantnim preletom Hrvatskoj je stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21bis.

Nakon što je u kasnim popodnevnim satima uzletio iz zračne vojne baze JNA Željava u Bihaću, svojim se MiG-om 21bis naglo odvojio od formacije. Zbog lošeg vremena nad Likom uputio se prema moru i otoku Pagu. Već je bio sumrak kad je nadletio Pag pa je krenuo prema zračnoj luci u Puli. Zahvaljujući vrhunskoj pilotskoj vještini uspio je sletjeti na pulski aerodrom osvijetljen samo kamionskim svjetlom.

Ubrzo nakon njega još su dva hrvatska pilota izvršila prelete te je formirana prva lovačka eskadrila Hrvatske vojske.

Danijel Borović iz Kneginca karijeru je tijekom Domovinskog rata nastavio na mjestu zamjenika zapovjednika 1. lovačke eskadrile HRZ-a, a poslije je bio i zapovjednik. Sudjelovao je i svim važnim operacijama Domovinskog rata za što je i odlikovan.

U srpnju prošle godine postao je direktor tvrtke Varaždin Airport.

>>Kao u Top Gunu: MiG-ovi se previše približili i "kvrcnuli"

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?