KONAČNO

Veselin Vlahović napokon prebačen u BiH

sud
27.08.2010.
u 08:04

Vlahović je osumnjičen da je od 1992. do 1995. godine sudjelovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica

Osumnjičeni za ratne zločine u sarajevskom naselju Grbavica Veselin Vlahović Batko prebačen je u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Proces izručenja Veselina Vlahovića Batka bh. pravosudnim tijelima počeo je jučer ujutro, a u BiH je iz Španjolske prebačen zakupljenim čarter letom, jer ga nije htjela primiti nijedna redovna zračna linija.

Zrakoplov u kojem se nalazio Vlahović u Sarajevo je sletio oko 20.00 sati. "Tužitelj je ranije pripremio sve, te će sudac na osnovu njegovog prijedloga Vlahoviću odrediti pritvor", kazao je tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić. Prije tri dana sudac suda u španjolskoj provinciji Alicante izdao je službenu suglasnost da Veselin Vlahović Batko može biti isporučen BiH, iako je već osuđen u Španjolskoj na zatvorsku kaznu od četiri godine, koja bi trebala biti uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

Vlahović je osumnjičen da je od 1992. do 1995. godine sudjelovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je, na zahtjev Tužiteljstva BiH, raspisana potjernica u listopadu 2008 godine. Tužiteljstvo BiH ga sumnjiči za "54 krivičnopravne radnje" počinjene nad civilima Bošnjacima i Hrvatima na Grbavici, uključujući ubojstva, mučenja, prisilne nestanke i silovanja.

Za Vlahovićem, koji je poznat kao "monstrum sa Grbavice", bile su raspisane tri međunarodne potjernice, od kojih jedna za genocid. U trenutku uhićenja kod Vlahovića su pronađeni lažni bugarski dokumenti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?