94. ŠANTIĆEVE VEČERI

Veliki Radulovićev povratak u grad koji je svojim djelima zadužio

Radulović
02.10.2013.
u 10:17

Branko Radulović je poginuo u Prvom svjetskom ratu 1915. godine, ali se još uvijek ne zna gdje je njegovo tijelo

Izložba slika “Sunce našeg neba” mostarskog slikara Branka Radulovića otvorena je u Vladičanskom dvoru, u Mostaru, u okviru 94. “Šantićevih večeri poezije”. Pokrovitelj izložbe je Veleposlanstvo R. Češke. “Branko Radulović se vratio u Mostar. Vratili smo ga na jedini mogući i najljepši način, njegovom slikom i njegovom prvom, uopće samostalnom izložbom’’, ovim riječima povjesničarka umjetnosti Danka Damjanović otvorila je izložbu.

Život i djela

Damjanović, autorica izložbe, upoznala je prisutne s Radulovićevim životom i djelima, te je istaknula kako Branko nikada nije otišao iz Mostara, nego ga je ponio sa sobom. “Ponio je tu svjetlost njegovog juga, njegovog Mostara, a kako vatre budu promicale ili protjecale, sve značajnije će se to prelijevati na njegovu sliku”, rekla je Damjanović. Branko Radulović je svoje slikarske početke imao u slikarskoj školi u Beogradu, a potom odlazi u Prag, a zatim i u Pariz.

Umjetničko bratstvo

“Branko je mogao birati, mogao je postati mondeni slikar portreta ili povijesnih kompozicija kao sve njegove kolege, međutim Branko je nosio svoju sliku u sebi. On je slušao svoje intimne zahtjeve svoga bića, svoje duše i on je znao da može još više, da može još dalje. U Pragu 1907. godine dok je Branko još studirao održana je izložba francuskih impresionista i postimpresionista, Branimir ju je podsjetio naravno, razgledao i u tim slikama je prepoznao svoje umjetničko bratstvo”, ispričala je Damjanović. “Branko je sudjelovao u 1. i 2. balkanskom ratu, a poginuo je u Prvom svjetskom ratu 1915. godine, ali se još uvijek ne zna gdje je njegovo tijelo. Autorica izložbe je rekla kako je ova izložba najbolji način da se mostarski slikar vrati u rodni kraj, koji je zasigurno svojim djelima i zadužio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?