Odluka

Veliki potrošači će skuplje plaćati struju

struja
VL FOTO
19.11.2011.
u 12:37

Cijene struje na svjetskom tržištu rastu, a veliki potrošači dobivaju struju po starim cijenama

Predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede HZ HB Damir Leko upozorio je kako se zbog nepovoljne hidrološke situacije te stalnog rasta cijene električne energije na svjetskom tržištu Elektroprivreda HZ HB može uskoro odlučiti na pokretanje novog tarifnog postupka. Leko je dodao kako se cijene struje ne bi trebale mijenjati prema malim potrošačima, ali kako cijene struje za velike potrošače moraju doživjeti određene promjene.

Uskoro moraju reagirati

- Nova uprava morat će uskoro reagirati, jer trenutni rad ovog poduzeća proizvodi gubitke. Npr. Aluminijskom kombinatu isporučujemo električnu energiju po nižoj cijeni od one koju plaćamo za tu istu energiju na svjetskom tržištu, čak i ako tu ne računamo troškove našeg poduzeća. Suština su veliki potrošači i morat ćemo ići u novi tarifni postupak ili ćemo morati tražiti subvencije od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, istaknuo je Leko, te ipak zaključio kako će posljednju riječ u ovom slučaju imati FERK koji odlučuje o pokretanju tarifnog postupka. Novoizabrani vršitelj dužnosti generalnog direktora Nikola Krešić u izjavi za novinare kazao je kako je dugoročni cilj novog rukovodstva od poduzeća koje uvozi električnu energiju stvoriti poduzeće koje će proizvoditi dovoljno električne energije i za izvoz. Dodao je kako je djelomično upoznat s već postojećim planovima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, s čijom će se realizacijom nastaviti i u budućnosti, a naglasak će staviti na održavanje pogonske spremnosti proizvodnih objekata te sigurnu opskrbu kupaca električnom energijom.

Rebalans planova

“Međutim, s obzirom na nepovoljnu hidrološku situaciju morat ćemo izvršiti rebalans postojećih planova i u skladu s našim mogućnostima nastaviti kontinuitet razvoja Elektroprivrede HZ HB”, kazao je Krešić koji je jučer i službeno preuzeo dužnost od bivšeg direktora Matana Žarića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?