ISTRAGA

Velika potraga za 50 vreća u kojima je bilo 3,8 milijuna €

credo banka (1)
Ivica Galović/PIXSELL
02.06.2011.
u 09:50

Pljačkaši su na istom mjestu između Š. Brijega i Gruda htjeli orobiti zaštitare Sectora koji su prevozili novac UniCredit banke mjesec i pol ranije, ali ih je, zbog puke svađe dvojice susjeda, spriječila policija

“Ako se u medijima ne piše, to ne znači da se ne radi na tome! Itekako se intenzivno radi!”- jedino su htjeli odgovoriti iz MUP-a na upit o slučaju najveće pljačke bankovne pošiljke u BiH, što se dogodilo 5. listopada na cesti Široki Brijeg - Grude, u mjestu Medovići. Tada je iz blindiranih kola Sector Secyuritya otuđeno 50 vreća punih novca, koje su se iz trezora UniCredit banke u Mostaru trebali prebaciti do graničnog prijelaza u Imotskom, gdje su ih uzalud čekale kolege iz sestrinske im tvrtke Sokol Marić. U vrećama je bilo ukupno 3,800.000 eura, a očito profesionalni razbojnici za sobom su, navjerojatnije zbog težine, jedino ostavili dvije vreće kovanica u kojima je bilo “tek nekoliko” desetaka tisuća eura. Samo dio novca je trebao biti dostavljen ispostavi u Grudama, a ostalo središnjici u Zagrebu.

Zapalili tri vozila

Pljačkaši su potom zapalili kombi koji su prethodno preko oglasa kupili u istočnoj Hercegovini i njime prepriječili put blindiranim kolima. Drugim vozilom, karavanom koji su, također preko novinskog oglasa, kupili u srednjoj Bosni, udarili u prateće zaštitarsko vozilo. Nekoliko kilometara dalje, u susjednom selu, zapalili su i svoje treće vozilo u kojem su pobjegli s lica mjesta. Sve je to, zaustavljajući se pred preprekom na cesti, gledao jedan vozač kamiona, misleći da se radi o nekakvoj vježbi specijalaca. Ugledavši dim, mještani su pak povjerovali da se radilo o teškoj prometnoj nesreći, pa su to i prijavljivali policiji.

Guma puštala zrak

Bez ijedne suvišne riječi, organizirana skupina vještih pljačkaša je za svega dvije minute orobila četvoricu zaštitara koje su, uz prijetnju zoljom i automatskim puškama, polegli na asfalt. Zanimljivo je da su napadnute zaštitare iz ‘baze’ u Mostaru, u posljednji trenutak, poslali u blindiranim kolima na kojima su, što svjedoče videonadzor na usputnim benzinskim crpkama, u dva navrata pumpali gumu koja je puštala zrak(!?). Ostala je nepoznanica jesu li uopće radile sigurnosne kamere u tim kolima, kao i specijalni sef u kojem bi se, u uobičajenoj praksi, nalazila tinta koja, pri nasilnom otvaranju, uništava novčanice. Ukoliko nisu, vreće s uglavnom krupnim novčanicama eura jednostavno su bačene jedna na drugu, kao da se radilo o nekakvim krumpirima. Istodobno, kako doznajemo, i iz banke su vršeni veći previdi, što je i dalje predmetom istrage, koja je opet i zbog toga otežana.

Svađa susjeda

Osobito je zanimljivo da su pljačkaši najvjerojatnije sve ovo htjeli napraviti mjesec i pol ranije, a u čemu ih je, igrom slučaja, spriječila policija. Naime, zbog svađe dvojice susjeda, jedan od njih im je prijavio da se na njegovoj ‘međi’ nalazi nepoznato vozilo i dugi kamion, na kojem su i nađena dva kanistera benzina. Tek će se kasnije ispostaviti da je njime planirana blokada ceste, a u to vrijeme je istom rutom trebala proći pošiljka novca ove banke. Da pljačkaška sreća bude veća, tada je prevoženo gotovo upola manje vreća punih krupnih novčanica eura.

Inače, osim niza propusta organizatora prijevoza bogate pošiljke, i ovom se prilikom pokazala jako loša komunikacija između sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. Naime, agenti se i dalje prave kao da to njih baš i ne zanima, valjda držeći da sav ‘prljavi posao’ treba raditi slabo opremljena policija.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mozel
10:39 02.06.2011.

Kako su pljackasi znali kada ce blindirano vozilo sa novcem krenuti iz banke da ga docekaju.Znacili to da je neko koji radi u banci imao dogovor sa pljackasima kada ce vozilo krenuti i koliko nosi novca.Druga stvar bi bila da banka napravi u blindiranom vozilu jedan trezor kojega nemogu pljackasi niti odnijeti niti otvoriti jer je lim debeo 5 cm.i ugradjen kao karoserija blindiranog vozila a trezor ima nekoliko kljuceva koji se nalaze u bankama i tako da niko nemoze otvoriti trezor prije dok ne dodje u banku tako kada banka zakljuca trezor i on ide dalje u drugu banku a ta banka druga ima isto kljuc i otvara trezor tako da nema sanse za pljacku.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije