Rješenje

Veleposlanici PIC-a podržavaju OHR i još jednu podjelu Mostara

Vijeće
11.01.2013.
u 09:53

Stav OHR već duže vrijeme lobira za rješenje koje Mostar ponovno dijeli na nekoliko općina

Jučer je u prostorijama GO HDZ-a BiH Mostar održan sastanak pregovaračkih timova HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. koji sudjeluju u pregovorima oko provedbe odluke Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar. Izaslanstvo HDZ-a BiH je predvodio Slađan Bevanda, dok je Josip Merdžo bio na čelu tima HDZ-a 1990.

Žurno provesti odluku

Sudionici sastanka su potvrdili svoju opredijeljenost za žurnu i dosljednu provedbu odluke Ustavnoga suda BiH te osiguranje provedbe izbornog procesa u gradu Mostaru, kako bi se osigurali uvjeti za normalno funkcioniranje grada. Izražena je zajednička spremnost za aktivno sudjelovanje u daljnjem procesu razgovora koji se odvijaju pod medijacijom Ureda visokog predstavnika. Ovaj sastanak je prethodio sjednici Vijeća za provedbu mira koja bi se trebala održati danas. Neslužbene informacije govore kako će strani veleposlanici razgovarati i o Mostaru. Očekuje se kako će OHR dobiti punu potporu PIC-a za napore koje ulaže u rješenje mostarskog pitanja. To bi značilo kako i PIC podržava podjelu Mostara na više općina, odnosno, zalaže se za rješenje koje je izvan okvira odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. OHR ovih dana vodi žestoku doplomatsku inicijativu u kojoj se predlaže nova podjela Mostara na više općina. Neslužbene informacije, također, govore kako je već nekoliko stranaka pristalo na podjelu grada na Neretvi, ali problem je što ovo rješenje ne prihvaćaju stranke koje imaju većinu u Gradskom vijeću Mostara.

Dodatni pritisak

Zbog toga pregovarači OHR-a sada pokušavaju izvršiti dodatni pritisak kako bi sve stranke koje participiraju u radu gradskih vlasti u Mostaru prihvatile rješenje, te kako bi se krenulo u provedbu ovoga plana. Hrvatske stranke i dalje stoje pri stavu kako Mostar mora biti jedinstven grad, te kako ne postoji niti jedan razlog da ovaj grad ima poseban status u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u državi. Inače, od svih rješenja za Mostar, koja se trenutačno nalaze na stolu, samo prijedlog Hrvata ostaje u okvirima odluke Ustavnog suda BiH. Ostali prijedlozi u biti znače aneks odluke najviše pravosudne institucije u državi, što bi u svakom normalno uređenom društvu bilo nepihvatljivo. Zanimljivo je kako upravo stranci u BiH sada zahtijevaju kršenje odluke Ustavnog suda BiH, dok s druge strane poručuju kako se odluke sudova moraju poštovati i traže jačanje bh. pravosuđa. Radi se o apsurdu koji je teško razumjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?