Ekstremizam

Vehabije traže da se uzme 10 posto imovine Hrvata

Vehabije
19.02.2013.
u 09:42

Prijetnje Vođa vehabija iz Bužima Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, traži da se vrati praksa iz Osmanskog carstva. Poziva i na nasilje

I dok Hrvati traže da im se vrate prava koja su zajamčena bh. Ustavom, neki drugi traže da se ode korak dalje. Vođa vehabija iz Bužima Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal tako je prije nekoliko dana zatražio da se Srbima i Hrvatima uzima deset posto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo, koje je od nemuslimanskog stanovništva uzimalo harač.

Zabrinjavajuće

Bosnić je u hudbi /vjerskoj propovijedi/ koja je osvanula na video đservisu YouTubeu poručio istomišljenicima da ne smiju dirati čast i prolivati krv Srba ili Hrvata, ali ako su oni “pod okriljem islama”. On je poručio da će islam ući u svaku kuću, prenose. Predsjedateljica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić istaknula je da vehabije ne poštuju ni sustav, ni državu i da to što je Bosnić rekao predstavlja kršenje Ustava i zakona. “Bilo je neophodno da policija već ispita što se događa u tim tipičnim zajednicama gdje oni žive i da javnost bude mirna ako se tamo ništa ne događa. Suviše podataka govori da je, ipak, potrebno biti oprezan”, naglasila je Majkić. Inače, već duže vrijeme je u Bosni i Hercegovini aktualan problem vehabijskih zajednica. U ovim dijelovima BiH ne važe zakoni ove države nego pravila koje vehabije sami određuju. U posljednjih nekoliko mjeseci pojavili su se izvještaji kako vehabije kupuju cijela sela, te kako stvaraju nove zajednice.

Potjerani iz Hrvatske

Također, objavljeno je kako su pripadnici vehabijskog pokreta sličan scenariji pokušali izvesti u Hrvatskoj. Ipak, prema raspoloživim informacijama, hrvatske obavještajne službe su saznale za planove o formiranju vehabijske zajednice, nakon čega su državne institucije ostala nadležna državna tijela deportirale pripadnike vehabijskog pokreta iz ove zemlje. Istražne agencije u BiH su nekoliko puta pretraživale kuće u vehabijskim selima, ali akcije nisu dale očekivane rezultate. Nije ovo, međutim, prvi ispad Bosnića, na čijim su se hutbama ranije mogle čuti i druge prijeteće riječi. “Znajte, tek se počelo krvariti i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama. Znači, trebamo se svi mobilizirati - govorio je ranije Bosnić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?