Preokret

Većina ministara neće sudjelovati na Lijanovićevim sjednicama

Vlada FBiH
29.05.2013.
u 09:29

Spor je započeo prije više od dva mjeseca kada je devet ministara na čelu s Lijanovićem na sjednici Vlade FBiH izglasalo izmjene navedenog poslovnika

Ustavni sud FBiH održat će danas javnu raspravu po zahtjevu federalnog premijera Nermina Nikšića za hitno rješavanje spora između njega i dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića te još osam federalnih ministara iz SDA, HSP-a i NSRzB-a u svezi donošenja nezakonite i neustavne odluke o izmjenama i dopunama poslovnika o radu Vlade.

Prekršen Ustav i zakoni

Spor je započeo prije više od dva mjeseca kada je devet ministara na čelu s Lijanovićem na sjednici Vlade FBiH izglasalo izmjene navedenog poslovnika tako da su dopremijeru, odnosno Lijanoviću omogućili da saziva sjednice te da potpisuje akte Vlade umjesto premijera.

Time su, prema tvrdnjama Nikšića, ali i Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH, svjesno prekršili članak 9. Zakona o Vladi, koji propisuje da premijer potpisuje Vladine akte. Nikšić smatra da su prekršene i ustavne odredbe koje reguliraju dužnost premijera. Na današnju javnu raspravu pozvani su svi ministri koji su s Lijanovićem izglasali sporne izmjene poslovnika o radu Vlade FBiH. Oni će vjerojatno morati objasniti svoju odluku i odgovarati na pitanja članova Ustavnog suda, kao i premijer Nikšić, koji je pokretač procesa pred ovim sudom. Odluka najvjerojatnije neće biti donesena odmah, ali imajući u vidu žurnost situacije, očekivati je da Ustavni sud FBiH vrlo brzo odluči jesu li u konkretnom slučaju Lijanović i osam ministara djelovali protuustavno i protuzakonito.

Protiv daljnje krize

Međutim, Večernjak doznaje da čak i ako se odlukom Ustavnog suda ne ospori pravo Lijanovića za sazivanje sjednica i potpisivanje akata, većina ministara koji su glasovali za izmjene poslovnika, neće sudjelovati u radu sjednica koje bude sazivao dopremijer Lijanović. Iz izvora bliskih SDA doznajemo da su u ovoj stranci protiv daljnjeg produbljivanja krize, a Lijanovićevo praktično preuzimanje premijerskih ovlasti bi predstavljalo upravo to. Bez četiri ministra iz SDA Lijanović ni u kojem slučaju ne bi imao kvorum za održavanje sjednica, bez obzira što odlučio Ustavni sud. S druge strane, premijer Nikšić, čini se, uopće ne sumnja u to da je Lijanović postupio neustavno i nezakonito. On je istodobno sa zahtjevom prema Ustavnom sudu da riješi ovaj spor, Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu podnio kaznenu prijavu protiv Lijanovića zbog sumnji da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti. Lijanović je prekoračio granice službenog položaja ili ovlasti tako što je predsjedao sjednicom Vlade FBiH i potpisivao akta Vlade bez suglasnosti premijera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?