Naslovnica Večernjakov pečat

Prilika da se pošalju pozitivne poruke i relaksiraju odnosi u BiH, ali i sa susjedima

22. svibnja 2019. u 10:00 0 komentara 541 prikaza
Večernjakov pečat

Uz mnogobrojne goste iz drugih sfera društva, značajno mjesto na ovogodišnjem Večernjakovu pečatu zauzet će i politički prvaci. Iako nisu u prvom planu same manifestacije, njihova nazočnost mnogo znači i zbog poruka koje će biti odaslane večeras iz Mostara.

Važnost Pečata

Najviše pozornosti svakako privlači dolazak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja će imati izravnu priliku susresti se s aktualnim predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ali i drugim visokim bosanskohercegovačkim dužnosnicima. Zbog Pečata u Mostar dolazi Edin Mušić izaslanik predsjedatelja Doma naroda Bakira Izetbegovića, kao i čelnici državnog Parlamenta – predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto i dopredsjedatelji Doma naroda Dragan Čović i Nikola Špirić. Bit će tu i drugi važni dužnosnici, uključujući državne i federalne ministre, stranačke predsjednike, županijske premijere...

Prilika će to biti, dakle, za bilateralne razgovore i susrete, od kojih država BiH, a ni bilo tko u njoj, ne može imati štete. Naprotiv, prigoda je ovo da se u određenoj mjeri relaksiraju regionalni, ali i unutarnji odnosi u BiH. Pozitivno ozračje koje stvara Večernjakov pečat odlična je prilika da se pošalju i takve političke poruke koje su BiH prijeko potrebne. Mogućnost i potreba suradnje, dogovora i povjerenja ono je što Večernjakov pečat uporno promovira svih ovih godina i svi dosadašnji gosti iz svijeta politike nastojali su dati svoj doprinos takvim nastojanjima. Zato i ovaj put, unatoč zatrovanom političkom ambijentu u zemlji, ne treba očekivati ništa drugo.

Posebno su važne političke poruke o europskoj budućnosti BiH. Ovogodišnji Pečat održava se samo nekoliko dana uoči izbora za Europski parlament, koji bi umnogome mogli odrediti i dinamiku procesa proširenja Unije na zemlje jugoistočne Europe. Večernjakov pečat proteklih je 18 godina snažno promovirao europsku perspektivu Bosne i Hercegovine i regionalnu suradnju. Neke od najvažnijih nagrada dodjeljivane su upravo osobama koje su svojim angažmanom snažno doprinosile europskom putu BiH i susjednih zemalja. Europsku poruku u Mostar ove godine donosi posebni izaslanik Europske unije i voditelj Izaslanstva EU-a u BiH veleposlanik Lars Gunnar-Wigemark.

Potaknuti rješenja

Bosna i Hercegovina trenutačno prolazi kroz jednu od ozbiljnijih političkih i institucionalnih kriza jer sedam i pol mjeseci nakon izbora nema naznaka skore uspostave izvršne vlasti na državnoj i federalnoj razini. U moru negativnih stvari, koje samo otežavaju izlazak iz krize, Večernjakov pečat izdvaja se kao prilika za slanje drugačijih poruka i svojevrsni vjetar u leđa izlasku iz krize. Možda taj doprinos neće biti velik i sigurno ne presudan za promjenu smjera političkih procesa u BiH, ali svaki pozitivan korak napredak je u odnosu na stanje u kojem se država i društvo trenutačno nalaze. Nazočnost hrvatske predsjednice, pak, prigoda je da neka pitanja koja opterećuju odnose BiH i Hrvatske budu do određene mjere objektivizirana te potaknuto njihovo rješavanje. Svi se slažu kako je često problem u manjku komunikacije među političarima, a Večernjakov pečat stvara dobro ozračje i priliku za komunikaciju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.