Večernjakov pečat

Odbrojavaju se sati do društvenog događaja godine

21.05.2019.
u 11:10

Više od tisuću gostiju, uzvanika, očekuje se sutra navečer u dvorani u Mostaru. Bit će tu državnici, premijeri, ministri, ugledni gospodarstvenici i javne osobe Prijenos Tepih Ideja Gospodari domaće g

Dan prije same manifestacije u mostarskoj Kosači zanimanje za ovogodišnji Večernjakov pečat dostiže vrhunac. Kao nikada prije traži se ulaznica više jer svi žele biti dio društvenog događaja godine u Bosni i Hercegovini, ali i izvan njezinih granica.

Značaj za BiH i regiju

Posljednje pripreme privode se kraju kako bi sve sutra navečer izgledalo besprijekorno i u dvorani, ali i u televizijskom prijenosu BHRT-a, koji će preuzimati HRT i mreže radijskih i televizijskih postaja u BiH. Višemilijunski auditorij imat će prigodu vidjeti tko su dobitnici nagrada u 15 različitih kategorija po izboru ocjenjivačkog suda, ali i čitatelja Večernjeg lista.

Popis uzvanika na samoj manifestaciji doista je impresivan jer će Večernjakovim crvenim tepihom sutra navečer proći predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, čelnici državnih parlamenata, među njima Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, kao i Nikola Špirić te mnogi drugi predstavnici vlasti sa svih razina, premijeri, ministri i drugi dužnosnici. Svoj dolazak potvrdili su i brojni gradonačelnici, načelnici, čelnici institucija, izaslanstva iz Hrvatske...

Dodjela Večernjakova pečata ima i svoju zabavnu ulogu i skoro je nezamislivo da dodjela nagrada za Osobu godine prođe bez nastupa nekih od najvećih glazbenih zvijezda, i to ne samo u BiH i regiji. Ovaj put glazbeni program bit će spoj iskustva i popularnosti, s jedne strane mladosti i talenta s druge. Neprikosnoveni gospodari domaće glazbene scene Zdravko Čolić i Mate Bulić svojim će nastupima Pečatu dati posebnu draž, ali s ništa manje pozornosti i simpatija, sigurno, neće se pratiti ni nastupi mladih zvijezda Ilme Karahmet i Mije Dimšić.

Nakon 18 godina jasno je kako je Večernjakov pečat prepoznat kao nezaobilazan događaj u kreiranju pozitivnijeg društvenog ambijenta. Večernjak je i ovaj put kroz nominaciju 150 kandidata pokazao da ne odustaje od promocije uspjeha, humanizma, znanja, odnosno vrijednosti kojima svi težimo i koje svi cijenimo bez obzira na politička, vjerska ili bilo koja druga uvjerenja i svjetonazore. Večernjakov pečat povezuje ljude, gradove, narode, pa i države, i zbog toga je općeprihvaćen čak i u ovako turbulentnom trenutku za BiH i okruženje.

Već sada je izvjesno da će Mostar sutra, zahvaljujući Večernjakovu pečatu, biti mjesto susreta, razgovora, razmjene iskustava, pa i otvaranja vrata nekim novim projektima. Značajan prateći događaj ovogodišnjeg Večernjakova pečata je konferencija “Mediji i gospodarstvo”, čiji su suorganizatori, uz Večernji list, Vanjskotrgovinska komora BiH i Sveučilište u Mostaru. Gospodarstvenici, novinari i znanstvenici pokušat će dati odgovore o ulozi medija u osnaživanju gospodarstva.

Inspiracija mnogima

I taj skup je dokaz da je, uz dodjelu priznanja, Pečat bio pokretač brojnih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta iz BiH. Zahvaljujući upravo Pečatu, Daytonski mirovni sporazum (Ustav BiH) pronađen je i prvi put službeno preveden na tri jezika. Pečat je Povelju Kulina bana, “rodni list BiH” star više od osam stoljeća, vratio državi, u preslici. Uz veliko iznenađenje javnosti, ta su dva dokumenta pokazana na pozornici Pečata.

S Večernjakova pečata išla su i pisma za Europsku uniju, a posebno obučeni golubovi odnijeli su ih u 28 država. Djeca iz BiH na papiriće su napisala “I ja BiH u EU” i privezala ih oko nogu golubova. S druge strane, nalazila se zastavica države kojoj su se djeca obraćala i u koju su golubovi letjeli. Na Večernjakov pečat dolazile su i poruke iz europskih država, gdje su također mladi, autentični ljudi poslali poruku Bosni i Hercegovini, koju žele vidjeti u EU.

Od početka je ideja i bila pokazati svima onu bolju stranu BiH koja se ne vidi u svakodnevnom sivilu i krizama koje se stalno smjenjuju. Interes koji vlada za Večernjakov pečat i ove godine dokaz je njegova uspjeha kao takvog projekta i dodatni poticaj svima koji vjeruju u bolju Bosnu i Hercegovinu. Dobitnici nagrada sigurno će biti inspiracija mnogima, što uostalom i jest jedna od ključnih misija Večernjakova pečata svih ovih godina. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije